2019. augusztus 18., vasárnap

Útvonal

Hírek » Processzor rovat

Csökkentett gyorsítótárral az olcsóbb gyártásért

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: HKEPC Hardware

Az Intel jövőre új változatban gyártja majd legolcsóbb Core 2 Duo processzorait. A cél a hatékonyabb termelés.

Lapértesülések szerint a jövő év elején új változatban kerülnek majd forgalomba az Intel legolcsóbb Core 2 Duo processzorai. A típusváltásból a felhasználók mindazonáltal vajmi keveset éreznek majd, az új CPU-k ugyanis minden paraméterüket tekintve megegyeznek a régiekkel, még a típusjelzésük sem változik. Nem kizárt ugyanakkor, hogy az új modellek a korábbinál olcsóbbak lesznek, ugyanis az Intel alapvetően az olcsóbb gyártás végett eszközöl változtatásokat a CPU-k felépítésében.

A jelenleg kapható, 2 MB másodszintű gyorsítótárral rendelkező Core 2 Duo processzorok a gyártás során nagyobb testvéreikhez hasonlóan 4 MB L2 cache-t kapnak, melynek a felét az egyik gyártási fázisban letiltják. Az olcsóbb, szerényebb képességű CPU-k előállítása így pontosan ugyanannyiba kerül az Intelnek, mint egy nagyobb teljesítményű típus legyártása. A belépőszintű modellekből azonban rendszerint nagyságrendekkel többet tud értékesíteni a gyártó, ezért az Intelnél úgy döntöttek, hogy hatékonyabb termelés érdekében a Core 2 Duo E6300 és E6400-as, valamint a Xeon 3040 és 3050 típusjelzésű processzorok számára dedikált gyártósorokat állítanak üzembe.

Az új belépőszintű CPU-k így már csupán 2 MB másodszintű gyorsítótárat tartalmaznak majd a szilíciumlapkán – ez becslések szerint a jelenleg gyártásban lévő példányokhoz képest körülbelül 30 százalékkal kisebb magméretet, valamint több tízmillióval kevesebb tranzisztort eredményez az adott típusoknál. Az új processzorok stepping-kódja B2-ről L2-re változik, továbbá új CPUID kódot is kapnak, ezért az alaplapok csak BIOS-frissítés után ismerik majd fel őket.

Hirdetés

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.