A PC-knél is beköszöntött a Core-korszak

A mai napon – magyar idő szerint kora reggel – új korszakához ért az Intel által gyártott asztali processzorok történelme; a vállalat a különböző sajtóorgánumok tesztjein keresztül fellebbentette a fátylat a PC-khez fejlesztett Core microarchitektúrájú CPU-iról. A Core 2 Duo – Conroe kódnevű – processzorok alacsonyabb órajelen járnak a régi termékkínálat legerősebb példányainál, ám mégis nagyobb számítási teljesítmény elérésére képesek, ráadásul azoknál energiatakarékosabbak, tehát összességében hatékonyabb működést ígérnek. Az új processzorokról először a tavaszi IDF alkalmával ismerhetett meg konkrétumokat a szélesebb közönség, ekkor fedték fel részletesen a három fő szegmensen (szerver, asztali PC, notebook) átívelő termékvonalat, melynek alapjai lényegében a mobiltechnológiában gyökereznek.

Az Intel kezdetben kétféle asztali számítógépekbe illő Core processzort dob piacra, ezek közül négy a Core 2 Duo márkanevet viseli, egy pedig – ez az új csúcsmodellje a gyártónak – Core 2 Extreme néven kerül forgalomba. Az új processzorok mindegyike kétmagos egység, eltérő mennyiségű, megosztott másodszintű gyorsítótárral, ugyanakkor nem hivatalos információk szerint jövőre elkészül ezek egymagos, Core 2 Solo (Conroe L) változata, melyeket a költségérzékenyebb piacokra szán az Intel. A most megjelent választék idén kiegészül még egy új modellel; a gyártó megerősítette azokat a korábbi lapértesüléseket, melyek szerint egy 3,2 GHz-es órajelen ketyegő Core 2 Extreme CPU csatlakozik a mezőnyhöz, jövő év elején pedig már négymagos asztali processzorok (Kentsfield kódnévvel) is megjelennek majd a kínálatban.

 

Core 2 Duo/Extreme processzorok
Modellszám Órajel FSB TDP L2 cache Listaár
X6800 2,93 GHz 1066 MHz 75 W 4 MB 999 dollár
E6700 2,67 GHz 1066 MHz 65 W 4 MB 530 dollár
E6600 2,4 GHz 1066 MHz 65 W 4 MB 316 dollár
E6400 2,13 GHz 1066 MHz 65 W 2 MB 224 dollár
E6300 1,86 GHz 1066 MHz 65 W 2 MB 183 dollár

Bár a sajtó már a mai naptól közzéteheti az új processzorokkal kapcsolatos hivatalos információkat, teszteket, július végéig jó eséllyel nem várható a Core 2 Duo/Extreme processzorok, illetve az ezekre épülő PC-k feltűnése a boltokban. Az Intel eredetileg július 23-ra tervezte az új architektúra debütálását (azonnali kereskedelmi bevezetéssel egybekötve), ám később ez az időpont július 27-re módosult, így nagy valószínűséggel eme két dátum valamelyikétől számítva lesznek elérhetők kereskedelmi forgalomban az új CPU-k. A július 23-i dátum más vonatkozásban is nevezetes lehet; ezen a napon fog életbe lépni az Intel soron következő, asztali processzorokat érintő árcsökkentése, mely során több korábbi modell ára jelentős mértékben mérséklődik majd.

Az Intel Core 2 asztali processzorok újdonságait, illetve azok teljesítményét részletesen taglaló összehasonlító teszt lapunk hasábjain is elérhető.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés