Computex 2016: ezerrel nyomatja a fejlesztéseket a Noctua

A sok keleti gyártó színes tömegében üdítően hatott megpillantani a "noctuabarnát", a fejlesztéseik pedig előremutatóak.

Hirdetés

Jakob Dellinger, a Noctua sajtó- és marketing menedzsere a korábbi évekhez hasonlóan lelkes vendégszeretettel fogadott minket a Noctua standján a 2016-os Computexen is, és szakmai felkészültsége sem volt kevésbé alapos, mint az elmúlt években. No de nézzük, mit tartogatott számunkra az osztrák ventilátorgyártó idén, amiért ezúttal nem a szomszédba kellett ellátogatnunk. Előrebocsájtjuk, nem tétlenkedtek a mérnökeik az eltelt egy évben sem.

Jakob Dellinger lelkesen magyaráz
Jakob Dellinger lelkesen magyaráz [+]

Folyamatosan kísérleteznek a megfelelő hűtőlamella-kialakítással, egész extrém (illetve inkább szokatlan) megoldásokat is láttunk. Ez a játék már egy ideje nem a növekvő hűtőteljesítményről, hanem a működési zaj csökkentéséről és hatékonyságról szól, hiszen a processzorok hőtermelése sem nő. A lassú, és emiatt csendes légáramlásoknál a korábbi, hosszanti örvények generálásával hatékonyságot növelő megoldások kudarcot vallanak, más irányba kellett elindulni. Az osztott, és a függőleges síkban kissé eltolt lamellázat az egyik ígéretes fejlesztés, hiszen így az új belépőélnél egy új áramlás kezdődik, ami hatékonyabb a hűtés szempontjából a már meglévőnél.

Az osztott, a sávos, a kanalas, a rücskös és a hibrid Az osztott, a sávos, a kanalas, a rücskös és a hibrid Az osztott, a sávos, a kanalas, a rücskös és a hibrid Az osztott, a sávos, a kanalas, a rücskös és a hibrid Az osztott, a sávos, a kanalas, a rücskös és a hibrid
Az osztott, a sávos, a kanalas, a rücskös és a hibrid [+]

Egy másik megoldás a lamella felületének ferde áramlásvezető sávokkal való ellátása, ami az áramlási sebesség felületi lelassulását csökkenti, amellett az örvények elosztásával a zajt egy egyenletesebb, tehát kevésbé észlelhető tartományra szórja szét. A következő változaton kanálszerű légáramvezető lamellakitüremkedések más irányba vezetik a levegőt, az elv itt is az áramlás és örvénylés optimális arányának beállítása. Volt egy kerekded kitüremkedéses bordaváltozat is, eltérő koncepcióval az egyező és kedvező eredmény érdekében. A legutolsó megoldás a réz jobb hővezető képességét hasznosítja, a hibrid borda alja ugyanis ebből, teteje pedig alumíniumból készül. Kicsit brute force megoldás, de mit számít ez, ha az eredmény igazolja. Összességében viszont az ilyen trükkös felépítéseknél mérhető a változás, noha az előnyük igen csekély.

Az új csapágyazás elméletben és gyakorlatban Az új csapágyazás elméletben és gyakorlatban
Az új csapágyazás elméletben és gyakorlatban [+]

Ipari ventilátoraikhoz az élettartam, az üzemi hőmérsékleti-tartomány, valamint a korrózióállóság jegyében új csapágyperselyt fejlesztettek. Anyaga speciális műanyag (pontos típusa, összetevői szigorúan titkosak), ami bezárva tartalmazza a kenőanyag-részecskéket az eddig alkalmazott bronzzal ellentétben. A működési hőfoka a hagyományos megoldások dupláját is meghaladhatja, továbbá a megoldás része a tengelyvéget stabilizáló állandómágnes is. Ha a technológia hosszú távon beválik, a PC-s ventilátorokba is beköltözhet.

Nem látszik, de az egyik vastagabb tengelyt és más műanyagot alkalmaz
Nem látszik, de az egyik vastagabb tengelyt és más műanyagot alkalmaz [+]

A klasszikus A-szériás, tehát a keret és a lapátok között csupán 0,5 mm-es hézaggal üzemelő ventilátoroknál problémába ütköztek. A hosszú üzem során folyamatosan fellépő centrifugális erőhatások lassan, de biztosan deformálták, kinyújtották a lapátokat, amik így hozzáértek a kerethez a szűkre tervezett rés miatt. A nagy, 20 cm-es megoldásnál a hagyományos ventilátoranyagot (polibutilén-tereftalát) üvegszállal erősített polipropilénre cserélték. Ennek az anyagnak a mechanikai és a termikus tulajdonságai is jobbak, a modderek viszont figyeljenek oda, hogy az UV sugárzás idővel degradálja. A harmadával megvastagított, 4 mm-es tengely is merevebben tart, valamint a kenésre szolgáló felület is megnövekedett ezáltal.

Üvegszálas, kísérleti anyagot alkalmaznak ennél a példánynál
Üvegszálas, kísérleti anyagot alkalmaznak ennél a példánynál [+]

A 120 mm-es változat már nevet is vált majd, ráadásul egy folyékony kristályos keverékből álló kísérleti műanyagot alkalmaznak az esetében, szintén üvegszálas erősítéssel. Az A-széria többi ventilátoráról a képeket a galériában, adatlappal szerepeltetjük. Van 4 és 12 cm-es között sok méretben, 5 és 12 V feszültséggel, fém megerősítésű rotorral, PWM-es és ezt nélkülöző változatban, hagyományos Noctua színezéssel és más színben is elérhető példányuk.

Jó előre gondol az AM4 tulajokra a vállalat Jó előre gondol az AM4 tulajokra a vállalat
Jó előre gondol az AM4 tulajokra a vállalat [+]

Masszív, az érkező AMD AM4-es foglalatra alkalmas hűtőrögzítőt is mutattak, és megtudtuk, hogy a korábbi akciókhoz hasonlóan a kompatibilis hűtővel rendelkezők megkapják magát a lefogatót. A megfelelő hűtőket és az akció részleteit később hirdetik ki (hogy kell-e például AM4-es alaplap meglétét igazolni). A 90 fokos lépésekben való elforgatási lehetőségek kiaknázásához a hosszú és a rövid oldali pántpár is rendelkezésre áll.

Csinosíthatók az arra alkalmas hűtők Csinosíthatók az arra alkalmas hűtők Csinosíthatók az arra alkalmas hűtők
Csinosíthatók az arra alkalmas hűtők [+]

A népszerű NH-U12S és NH-D15(S) egységekhez színes Chromax néven alumíniumfedeleket készítenek, hogy a küllemre érzékenyebbek is testreszabhassák a gépeiket. A kivágásokon átkandikáló eltérő színű betétlap belülről helyezhető be. A fotókon szereplő színek nem merítik ki a végleges variációkat, de jó támpontul szolgálhatnak. Megjelenésükben az ipari és a színes ventilátorcsaláddal harmonizálnak.

A PC-től eltérő szegmens sem idegen a Noctuának A PC-től eltérő szegmens sem idegen a Noctuának
A PC-től eltérő szegmens sem idegen a Noctuának [+]

Ha már az ipari megoldások szóba kerültek, fontos kitérni, hogy jelentős felhasználói bázist képeznek a cég számára. Egy hatalmas teljesítményű LED világítótesttel demonstrálták ventilátoraik ilyen jellegű alkalmazását. Redundáns, hibatűrő és ellenőrző rendszereket a fontos területek számára ugyanúgy biztosítanak.

Egy hűtő a kiállítottak közül (a galériában továbbiak is szerepelnek)
Egy hűtő a kiállítottak közül (a galériában továbbiak is szerepelnek) [+]

Végezetül következzen néhány új hűtő a teljesség igénye nélkül, asztali és szerverkörnyezetbe, az új processzorokhoz is, a képek magukért beszélnek. Sajnos egy rossz hírünk is van, Jakob Dellinger elmondta, hogy habár a készültségi foka igen magas volt az aktív zajszűrős ventilátort használó hűtőjüknek, a tesztelések során problémákat tapasztaltak. A stabilan jó minőségű működés érdekében tehát a tesztelést tovább folytatják és a szükséges változtatásokat beépítik a prototípusba, ha kell, alapjaiban is újratervezik, így idén már biztosan nem jelenik meg.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés