Computex 2014: főleg átnevezett mobil Radeonok jönnek

Az AMD az idei Computexen zárt ajtók mögött bemutatta a mobil Radeonok frissítésére vonatkozó tervezetét. A cég pontos specifikációkat még nem közölt, de sikerült néhány fontos részletnek utánajárnunk, így zömében sejthető, hogy milyen termékek érkeznek. Teljesen hivatalos bejelentés majd a nyár folyamán lesz, amikor is minden részlet kiderül.

Az új mobil Radeon sorozat zömében átnevezés. Bár a Crystal System kódnevű termékskála némelyik tagja új nevet kap, ezek is főleg régi cGPU-kat rejtenek. A felsőházból indulva a Radeon R9 M290X lényegében a korábban megjelent Radeon HD 8970M-mel egyezik meg. Ez már több combosabb notebookban is megvásárolható, így meglepetést nem okoz. Tulajdonképpen a Neptune kódnevű cGPU-ról van szó, ami asztali fronton Pitcairnként ismert, a paramétereket pedig az előbb linkelt oldal részletezi.


[+]

A Radeon R9 M280 sorozatú megoldások a Venus cGPU-ra épülnek, ami megegyezik az asztali piacra szánt Cape Verde opcióval. Mindegyik modell 640 shader részelemet kap és 128 bites memóriabuszon kapcsolódnak a GDDR5 szabványú memóriák.

Hirdetés

A Radeon R9 M270 sorozat a kivétel próbál lenni, mivel itt mobil szinten tényleg újdonságról van szó. Az asztali Bonaire cGPU mobil verziója az egyetlen olyan dedikált grafikus vezérlő lesz, amely kínál TrueAudio technológiát a notebookokba. A 128 bites memóriabuszra ezúttal is GDDR5 szabványú memóriák kapcsolódnak, viszont a shader részelemek száma 640-re lesz limitálva.

A Radeon R9 M260 és R7 M260 sorozat viszonylag fontos területet fed le, így elég sok alternatívát kínál. Az R9 esetében lesznek GDDR5-ös opciók, míg az R7 mellett már csak DDR3 memória használható. A termékek az Opal és a Topaz kódnevű cGPU-t használják, amelyek asztali szinten Oland néven ismertek. Ebben 384 shader részelem található és 128 bites memóriabuszt használ. A két kódnév ne tévesszen meg senkit. Tulajdonképpen ugyanarról a lapkáról van szó, csak más bérgyártónál készülnek.

A Radeon R5 M250, R5 M240 és R5 M230 jelzésű mobil megoldások a belépő szintre neveznek. Ezekben már a Jet kódnevű cGPU dolgozik, ami az előző generációban Sun kódnéven volt ismert. A lapkában 384 shader részelem lesz 64 bites memóriabusz mellett. Utóbbira DDR3 memória csatlakoztatható.

A Dual Graphics szempontjából a ma bemutatott mobil Kaveri APU-kkal a Radeon R5 és R7 megoldások társíthatók. A 35 wattos APU-kkal lényegében mindegyik mobil GPU befogható, míg a 19 wattos fogyasztású verziók esetében főleg az R5 megoldásokra kell korlátozni a választást.

Az AMD a zárt előadás keretében bemutatta, hogy mely gyártók építenek notebookot az új mobil Radeonokra, illetve ezek pontos típusa is kiderült. Ezek közé egy mini PC is becsusszant, ami asztali mivolta ellenére is mobil VGA-t használ.


[+]

A vállalatnál elmondták, hogy tárgyalnak még számos meg nem jelent notebookról, és a gyártópartnerek figyelmét is felhívták arra a tényre, hogy a Mantle a legújabb driverrel elérhető a mobil Radeonokra is.


[+]

Ez fontos a PC-s piac számára mivel jelenleg több mint 40 játékfejlesztő használja az új API fejlesztőkörnyezetét, és év végére az aktuális két játék mellé még hat másik érkezik, de ha mindenki tartja a tervezett megjelenést, akkor kilenc új Mantle játék lesz elérhető. 2015-től átlagosan havi két Mantle címmel számol az AMD, amiből teljesen világos, hogy jelenleg a szoftvertámogatással szeretnék megnyerni a gyártókat és a vásárlókat.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés