Az AMD licenceli az ARM TrustZone technológiáját

Az AMD a jelenleg is zajló Fusion Developer Summiton bejelentette, hogy licencelik az ARM TrustZone technológiáját, melyet később beépítenek a jövőben megjelenő APU-kba. A TrustZone lényegében egy biztonsági szolgáltatás, mely a kártékony kódokat próbálja kivédeni, így a felhasználó biztonsággal adhatja meg az adott eszközön a különböző titkos adatokat, mivel azokat a kártékony alkalmazások nem látják, így nem is tudják ellopni.

A TrustZone hardveres architektúrája alapvetően két darab úgynevezett világot különböztet meg. A biztonságos világ lényegében a rendszer biztonságos része, míg a normál világ minden más. A rendszer biztosítja, hogy a normál világ ne érhesse el a biztonságos világ erőforrásait. A program ezek között a világok között váltogat, és mindkét világ függetlenül működhet ugyanazt a rendszermagot használva.

Az AMD a technológiát egy ARM Cortex-A5-ös segédmag formájában építi be, melynek lényegében csak a biztonság megteremtése lesz a feladata. Maga a processzormag nagyon apró, így 28 nm-es gyártástechnológia mellett 1 mm²-nél is kevesebb területet foglal el, emellett a fogyasztást is csak elhanyagolható mértékben növeli.

Az AMD arról még nem számolt be, hogy konkrétan mely APU-k kapják meg a TrustZone technológiát, de a cég elsősorban a SoC rendszerekre utalt a licencszel kapcsolatban, így a Kabini, illetve a Temash kódnevű fejlesztéseknél kerülhet beépítésre az ARM Cortex-A5-ös segédmag. A vállalat ugyanakkor megjegyezte, hogy hosszútávon minden terméket felruháznak majd TrustZone támogatással.

A félreértések elkerülése véget az AMD azt is elmondta, hogy továbbra is x86/AMD64-es processzormagok fejlesztése a cél, így az ARM-mal kötött megállapodás csak a TrustZone technológiára vonatkozik.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD
  • ARM

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés