Chrome S20: új videokártyák az S3-tól

Egy nappal azután, hogy az S3 Graphics bejelentette, grafikus chipjeinek új nemzedékét a Fujitsu gyártja Japánban, nyilvánosan is bemutatkozott a legfrissebb Chrome S20 sorozat. Ezzel egy időben megújult a vállalat honlapja is, mely nemcsak modernebb dizájnt kapott, hanem tartalmasabbá is vált előző állapotához képest.

Hirdetés

Az új Chrome GPU-k 90 nanométeres csíkszélességű eljárással készülnek, és megfelelnek a veszélyes anyagok visszaszorítását célzó európai RoHS előírásoknak is. A fejlett gyártástechnológia magasabb órajeleket (így nagyobb számítási teljesítményt) tesz lehetővé, mely nem jár a fogyasztás megugrásával – a PCI Express interfész biztosította áramon kívül az új kártyák nem igényelnek pótlólagos táplálást.

A Chrome S20-as széria a DeltaChrome-nál bevezetett Columbia architektúrán alapul, azonban csak PCI Express csatolóval jelenik meg, és persze számos változáson is keresztülment az eredeti koncepció – például a videófeldolgozás és a memóriakezelés terén. Az új grafikus processzorok négy vertex egységet és nyolc pixelfutószalagot tartalmaznak. Vertex egységeik 32 bites, pixelfutószalagaik 24 bites precizitással dolgoznak; bár a GPU hardveresen támogatja a DirectX 9.0 szabványt, csupán a Shader Model 2.0+ specifikációval kompatibilis.

A vezérlők a gyártói adatok szerint legfeljebb 16-szoros anizotropikus szűrést biztosítanak, a teljes képernyős – elforgatott rácsmintát alkalmazó – élsimítás pedig 1600x1200 pixeles felbontásig 4-szeres lehet. A Chrome S25 elméleti maximális fillrate értéke 4800 Mtexel/s, maximális memória-sávszélessége 14,4 GB/s. Az erősebbik Chrome S27 esetében 5600 Mtexel/s, illetve 22,4 GB/s értékekkel találkozunk, ami papíron nem is mutat rosszul a középkategória konkurens grafikus gyorsítóihoz viszonyítva.


Passzív hűtéssel is megjelenik

A Chrome S25 magórajele 600 MHz, a memória órajele az alkalmazott chipektől (GDDR1/2), illetve a kiépítéstől függ, ugyanis az S3 itt AcceleRAM néven egy, az NVIDIA TurboCache és az ATI HyperMemory eljárásához hasonló technológiát vezetett be: ennek révén csökkenthető a videokártyára integrált RAM mennyisége, míg a működéshez hiányzó részt a rendszermemóriából foglalja le a GPU. A Chrome S25 32, 64 vagy 128 bites buszon éri el a memóriát, az AcceleRAM használatakor a helyi VRAM felé rendelkezésre álló busz szélessége megfeleződik.

A Chrome S27 esetében ugyancsak 32/64/128 bites memóriabusz alkalmazható, a RAM azonban teljes egészében a kártyára kerül. GDDR1/2 chipek használatakor a memória 500 MHz-ig, GDDR3 esetében 700 MHz-ig skálázható, maximális mennyisége típustól függően 256 vagy 512 MB. A magórajel 700 MHz. A chip különlegessége a MultiChrome néven bemutatkozó eljárás, amely lehetővé teszi, hogy két vagy több (!) Chrome S27 GPU erejét összeadva dolgozzon ugyanazon a megjelenítési feladaton. Két chip esetén a gyári adatok szerint 1,6-1,85-szoros sebességnövekedés érhető el; az együttműködő grafikus gyorsítók a PCI Express buszon kommunikálnak, vagyis semmiféle speciális csatlakozót nem igényelnek.

A 10 bites, 400 MHz-es DAC mindkét új modellnél maximum 2048x1536 pixel felbontású CRT monitorok meghajtását teszi lehetővé. A kétmonitoros üzemmódon kívül dual-link DVI és HDMI csatlakozás is biztosított. A Chrome S20-as széria további fontos újdonsága a programozható Chromotion 3.0 motor, amely videók kezelését támogatja. A szolgáltatás immár nagy felbontású WMV9 és MPEG-4 folyamok hardveres gyorsítását is magában foglalja, és természetesen lényeges részét képezik a fontosabb képminőségjavító algoritmusok (mozgáskompenzáció, deblocking filter stb.). Komponens kimeneten a vezérlő maximum 1080p HDTV-felbontást biztosít, emellett NTSC és PAL szabványok szerinti kompozit és S-Video kimenő jellel is szolgál.

A Chrome S20-as chipekre alapozó új grafikus kártyák Kínában és az Egyesült Államokban várhatóan egy-két hónapon belül piacra kerülnek, de Európában valószínűleg 2006 első negyedévéig kell rájuk várni. A 128 MB memóriával felszerelt Chrome S27 ára állítólag 100 dollár alatt lesz.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés