Chipsetekkel cselezné ki riválisát az Intel

Az Intel Core architektúrájú asztali processzorait is támogató Broadwater lapkakészletcsalád után a processzorokat és lapkakészleteket egyaránt fejlesztő és gyártó nagyvállalat jó ideig nem tervez újabb chipsetcsaládot piacra dobni, ezzel egyben az is nyilvánvalóvá válik, hogy a jelenlegi csúcsot képező 975X lapkának legkorábban a jövő év derekán érkezhet meg az utódja. Az Intel ütemtervét behatóan ismerő források szerint a gyártó ezzel lényegében hosszú hónapokig a lapkakészletpiac két másik meghatározó szereplőjére hagyná a Core 2 processzorokkal kompatibilis high-end chipsetek fejlesztését és gyártását. Ez a termékütemezés azonban csak első olvasatra tűnhet kedvezőtlennek az Intel számára.

A lapkakészletek piacán – akárcsak a legtöbb PC-s szegmensben – nem a high-end termékek képezik a húzóágazatot, ráadásul a csúcskategóriás chipsetek kifejlesztése és gyártása sokszor komoly erőforrásokat emészt fel, nem beszélve a vonatkozó, igen jelentős költségekről. Az Intel így minimális anyagi kockázat mellett lényegében ölbe tett kézzel hagyja, hogy az egymással több fronton is versengő ATI és NVIDIA szállítsa processzoraihoz a high-end, zömében valamilyen több-GPU-s megoldást támogató chipsetek túlnyomó részét, ezzel is azt remélvén, hogy a két cég fejlesztési és gyártási erőforrásai ezáltal főképp a Core platformra összpontosulnak majd. Természetesen az AMD processzorokhoz készülő megoldások kárára.

Az ATI és az NVIDIA értelemszerűen nem mulasztja el az alkalmat, hogy a high-end chipsetek piacán a lehető legnagyobb szeletet hasítsa ki a tortából, így a kanadaiaknál a hírek szerint már gyakorlatilag kész az RD600-as típusjelzésű, CrossFire-kompatibilis lapkakészlet, mely a Core 2 Duo asztali processzorok július végi debütálásával érkezik, mindemellett az NVIDIA is kész ebben az időpontban útjára bocsátani vadonatúj, az AMD-s testvérhez hasonló képességekkel rendelkező nForce 590 SLI Intel Edition chipsetjét. A hírek szerint ez utóbbi lapkakészletnek még idén elkészülhet egy fejlettebb változata, mely az átdolgozott északi híd révén már 1333 MHz-es FSB-t is támogat majd, valamint kezeli a 800 MHz-es DDR2 memóriákat is.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés