CES 2021: a korábbinál életképesebb AR headsettel jelentkezett a Lenovo

A ThinkReality A3 ugyanazt a piacot célozza, amit az elődje, csak éppen vállalhatóbb specifikációk mellett.

A Lenovo még másfél éve jelentette be első AR headsetjét. A ThinkReality A6 a nagyvállalati környezetbe készült, elsődlegesen üzleti felhasználásra, de olyan brutálisan nagy sikereket nem tudhatott magáénak. A koncepció viszont nem volt rossz, csak magát az ötletet nem sikerült normális méretekben megvalósítani.

Hirdetés

A most bemutatkozó ThinkReality A3 nem is próbálkozik meg komoly reformmal, inkább arra fókuszál, hogy kompakt formában is felkínálja az előd hasznos képességeit. A specifikációk alapján ez lényegében sikerült is, ugyanis amíg az A6-os modellből csak headset volt 380 gramm, a szükséges külső modul nélkül, addig itt az egész eszköz belefért 130 grammba. Az előrelépés jelentős, és sokkal kényelmesebbé teszi a rendszer használatát. Ráadásul a kis tömeg lehetővé tette a fejpánt elhagyását is, már nem kell attól félni, hogy lecsúszik a fejről, vagyis szimpla szemüveg formát vett fel az egész.

A ThinkReality A3 azért belsőleg is rendkívül sokat változott. A Lenovo ezúttal a Qualcomm Snapdragon XR1-es platformra épít, ami kifejezetten egy VR és AR headseteket célzó fejlesztés, ezért is sikerült olyan sokat faragni a tömegen. A környezet megfigyelése egy 8 megapixel felbontású RGB kamera és két halszemoptikán keresztül történik, a felhasználó pedig szemenként egy-egy, Full HD felbontású, részben átlátszó kijelzőről olvashatja le a megjelenített tartalmakat.

A ThinkReality A3 esetében eltűnik a külső modul, mivel a terméket flexibilisebb felhasználásra tervezték. Az AR headset Industrial Edition verziója csatlakoztatható bizonyos Motorola okostelefonokhoz, míg a  PC Edition értelemszerűen PC-khez, méghozzá USB Type-C aljzaton keresztül. Itt érdemes kiemelni, hogy a termék reklámozásánál a Lenovo a Ryzent emeli ki támogatottként, de valójában akármilyen Intel és AMD processzorral rendelkező PC megfelel. A Ryzen csak egy szimpla marketing, mivel a kínai cég a nagyvállalati környezetbe manapság főleg AMD processzorral szerelt gépeket erőltet, illetve a Threadripper PRO sorozatra konkrétan exkluzív forgalmazási joguk van. Nem kell azonban megijedni, a futtatáshoz szükséges szoftver nem lett lekorlátozva az AMD processzorokra.

A működést tekintve a AR headset igazából arra való, amire a legtöbb, kiterjesztet valóságot biztosító szemüveg. Gyakorlatilag számos virtuális kijelző helyezhető el a látótérben, és ezek megjelenítése nagymértékben konfigurálható. Itt konkrétan elhelyezhetők a virtuális tartalmak egy bizonyos területre, de akár a fejmozgáshoz is rögzíthetők, sőt, lehetőség van egy nagy, hajlított virtuális kijelző megjelenítésére is. Az Industrial Edition csomag szoftvere némileg különbözik, hogy jobban igazodjon az ipari felhasználáshoz.

A ThinkReality A3 a fentiek alapján minden szempontból egy lényeges előrelépés, de főleg a kényelem tekintetében. Persze az A6-os modell is megmarad, hiszen vannak olyan képességei, amit az új verzió nem biztosít, viszont ennek tényleg komoly ára van, hiszen az az AR headset jóval nehezebb, így kevésbé komfortos a használata.

A Lenovo a ThinkReality A3 az év közepén teszi majd elérhetővé, de csak nagyvállalati felhasználásra, így valószínűleg a megvásárlását is direkt kell intézni a cégnél. Amiatt jó eséllyel hivatalos listaára sem lesz.

Azóta történt

Hirdetés