Hirdetés

Cellánként 7 bitet is tárol a Kioxia 3D NAND flash prototípusa

Az idei IMW-n bemutatott fejlesztés a cellánkénti 6 bitet tároló technológia továbbfejlesztése.

A Kioxia az idei IMW-n, azaz International Memory Workshopon bemutatta azt a 3D NAND flash memóriáját, amely cellánként 7 bitet is képes tárolni. Persze egyelőre prototípusról van szó, mivel a kereskedelmi bevezetés messze van, elvégre jelenleg a cellánkénti 5 bit, azaz a PLC is igen nehézkesen jön össze.

A jelenleg jellemző maximumnak tekinthető QLC-hez viszonyítva egy extra bit is több redundancia és hibakorrekció betervezését igényli, amihez bonyolultabb vezérlő szükséges, hát még ha három extra bitről beszélünk. Ezen túlmenően a Kioxia már a cellánként 6 bitet biztosító, közvetlen elődprojektnél is komoly problémákkal szembesült, többek között -196°C-ra hűtött szoba kellett a működéshez, és ugyanez igaz a cellánként 7 bitet tároló opció prototípusára is.


(forrás: PC Watch)

A fentieken túlmenően a 7LC 3D NAND flash memória esetében a Kioxia epitaxiális kristálynövesztéssel előállított egykristályos szilíciumra váltott, mivel ennek az elektromos ellenállása alacsonyabb a hagyományos módon használt polikristályos szilíciumhoz viszonyítva. Mindez segíti a cellánkénti 7 bit tárolásához szükséges 128 feszültségállapot kezelését.

Ezek alapján bőven van lehetőség cellánként igencsak sok bitet tárolni, de a környezeti hőmérséklettel kapcsolatos gondok miatt még nagyon sokáig kell várni a szóban forgó fejlesztésekre. Jelenleg a cellánkénti 5 bit bevezetése is leghamarabb 2025-ben várható, és az nem is olyan bonyolult, mint 6 vagy 7 bit kezelése.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés