A biztonság az oka rengeteg HP nyomtató szeptemberi leállásának

Egyes termékek szeptember 13-án már nem nyomtattak az utángyártott tonerkazettákkal.

A szeptemberi hónap a HP nyomtatókat birtokló cégek és személyek egy részének izgalmasan telt. A történet ott kezdődött, hogy számos HP nyomtató szeptember 13-án egy hibaüzenetet közölt a felhasználóval miszerint a tonerkazetta hiányzik vagy sérült. Eközben a kellékanyag benne volt a gépben, és nem is volt sérült. A problémát a hollandiai, kellékanyagok kereskedésével foglalkozó 123inkt, a szokatlanul sok panasz miatt ki is vizsgálta.

Az érintett cég felvette a HP-vel a kapcsolatot, hogy mi lehet a háttérben. A HP elsőre nem tudott a problémáról, de a felhasználóknak azt a választ adták, hogy a hibát az utángyártott tonerkazetták okozzák. Nem sokkal később a 123inktet újra tájékoztatta a gyártó, hogy a probléma egy firmware-frissítés mellékhatása. A gond ezzel csak annyi volt, hogy az érintett nyomtatók legutóbb márciusban kaptak új firmware-t.

A 123inkt a vizsgálat alapján arra a következtetésre jutott, hogy a legfrissebb firmware-be került egy előre meghatározott időpont (a történtek alapján szeptember 13-a), ami után a termék egyszerűen nem nyomtatott tovább az utángyártott tonerkazettákkal.

A HP mostanra hivatalosan is értékelte a történteket, így elmondták, hogy az elmúlt évben megváltoztatták a szoftverüket, méghozzá "a nyomtatók védelme, valamint a tonerkazetta és a nyomtató közötti kommunikáció biztonsága érdekében". Ezek a nyomtatók továbbra is üzemképesek, ha a felhasználók a gyári tonerkazettákat veszik hozzájuk, amelyekben az eredeti HP biztonsági lapka dolgozik.

Maga a jelenség egyébként nem annyira egyedi, ugyanis a nyomtatópiacon a gyártók időnként kiadnak olyan firmware-eket, amelyekkel az egyes utángyártott kellékanyagok többet nem üzemképesek. Önmagában a piac ehhez hozzá is szokott, így a nagyobb cégek a firmware frissítése előtt ellenőrzik, hogy a megszokott utángyártott kellékanyagokkal megmaradt-e a kompatibilitás. A HP akciója ebből a szempontból azért számít problémásnak, mert a firmware-be épített korlátozás vagy nevezzük "védelemnek" nem azonnal, hanem jóval a frissítés után, egy meghatározott napon lépett életbe, amire nem lehetett felkészülni, főleg azért, mert nincs bejelentve, hogy mikortól, mely kellékanyagokkal válik működésképtelenné a termék.

A kellékanyaggyártók már elkezdtek dolgozni a problémán, és a 123inkt szerint már készül egy olyan utángyártott tonerkazettákba szánt biztonsági lapka, ami a fenti gondra reagál. Addig is az egyetlen lehetőség az utángyártott tonerkazetták használatára egy 2014-es firmware visszatöltése, ami ezeknél a berendezéseknél eléggé nehéz feladat.

  • Kapcsolódó cégek:
  • HP

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés