Bemutatta új GPU-generációját az S3 Graphics

A VIA Technologies érdekeltségébe tartozó S3 Graphics bejelentette új grafikus vezérlőjét, az egységes programozható shadereket tartalmazó Chrome 400-at. Az új chip 65 nm-es csíkszélességgel készül a Fujitsunál, az aktuális technológiák közül támogatja a PCI Express 2.0 szabványt és a DirectX 10.1-es verzióját, ezzel együtt minden bizonnyal nem nagy 3D-teljesítményével tarthat számot a vásárlók érdeklődésére. A tervezéskor főként a jó teljesítmény/fogyasztás arányt tartották szem előtt, így olyan GPU-k várhatók, melyek passzív vagy minimális zajt okozó hűtéssel tarthatók hűvösen, vagyis jól alkalmazhatók noteszgépekben, HTPC-kben és más kisméretű számítógépekben. Ezt segíti a PowerWise energiamenedzsment is.

A Chrome 400-as széria fejlett videofeldolgozó képességekkel is rendelkezik. A ChromotionHD 2.0 csomag neve arra utal, hogy már nagy felbontású MPEG-2 és WMV/VC-1 videók dekódolását is hardveresen segíti, emellett ugyancsak hardveres támogatást kapott a H.264 dekódolása, így egyebek mellett Blu-ray vagy HD DVD videók lejátszása sem terheli a központi processzort. A dekódolást számos utófeldolgozó, képminőségjavító eljárás egészíti ki, és nem lehet panasz a használható kimenetekre sem. Az analóg HDTV kimenet és VGA monitorkimenet mellett a digitális oldalon megtalálható a kétcsatornás LVDS és dual-link DVI, valamint a DisplayPort és a HDMI is, természetesen HDCP-támogatással. A lapka audiofolyamot is képes közvetíteni, így például HDMI használatakor sem belső átkötésre, sem külön kábelre nincs szükség.

Az AcceleRAM nevű megoldás egy 64 bites buszon keresztül állít lokális memóriát a GPU mellé, melyet a rendszermemória igénybevételével lehet bővíteni. A Chrome 400 grafikus processzorok konkrét típusairól, melyek memória és órajelek tekintetében térnek el egymástól, február végén, a tényleges piaci premiert követően érkeznek pontosabb információk.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés