MIPS: a CEVA feladja a licitháborút

Nagyjából egy hónapja számoltunk be arról, hogy eldőlt az alacsony fogyasztású processzorokat tervező MIPS sorsa, de az akkor közölt adatokat a CEVA alaposan felforgatta, mivel a vállalat megmaradt 82 szabadalmáért és erőforrásaiért hajlandóak lettek volna többet fizetni, mint az Imagination Technologies. A MIPS tulajdonosai természetesen hagyták, hogy a két cég egymásra licitáljon, de úgy néz ki, hogy ez nem tartott sokáig. Az Imagination Technologies bejelentette, hogy 100 millió dollárra emeli a tétet, amit a CEVA már túl magas összegnek tart, így kiszállnak a megkezdett versenyből.

Az Imagination Technologies ezzel lényegében egyedüli érdeklődő a MIPS fennmaradt részéért, de az egy hónapja tett eredeti ajánlatnál 40 millió dollárral többet fizetnek majd. Ehhez szükségük lesz minimum 22 millió dolláros kölcsön felvételére is, mivel a 100 millió dolláros ajánlatot már nem tudják finanszírozni a nettó készpénzállományból.

Az Imagination Technologies befektetői között egyébként kétségek is felmerültek a felvásárlással kapcsolatban. Sokak szerint a 100 millió dolláros ajánlat túl sok, és bár kétségtelen, hogy a felvásárlásban inkább stratégia szempontok játszanak szerepet, bizonytalannak tartják, hogy a MIPS valaha is releváns architektúra lesz az ARM mellett. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy Kína főleg MIPS architektúrára építi a processzorfejlesztését, így ebből a szempontból van ráció az Imagination Technologies ajánlatában.

A fentiek mellett a cég összevonhatja a CPU- és a GPU-architektúrák fejlesztésérért felelős részleget, így rendkívül szoros integrációt valósíthatnak meg a jövőben, ami kulcskérdés lesz az energiahatékony feldolgozásért folytatott harcban. A MIPS fennmaradt részének felvásárlása tehát lehet, hogy többe kerül, mint amennyit a mai viszonyok mellett reálisan ér, de az így megszerzett tapasztalat a jövő szempontjából nagyon hasznos lehet.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés