Bemutatkozott az Irix 15 mm f/2.4 nagylátó objektív

Hirdetés

Új szereplő érkezik az objektívgyártók piacára, legalábbis ami a márkanevet illeti. Pár napja röppentek fel az első pletykák az Irix nevű új gyártóról és a napokban Birminghamben megrendezett The Photography Show szakkiállításon be is mutatták az első piacra kerülő terméküket, az Irix 15 mm f/2.4 objektívet. A gyártó szlogenje svájci tervezésre és koreai bérgyártásra (Samyang?) enged következtetni, mindezt a legjobb optikai teljesítmény jegyében, és úgy tűnik tényleg odatették magukat. A rektlineáris manuális nagylátót tükörreflexes full frame vázakhoz tervezték és számos hasznos képességgel felvértezték. Ilyen például az egy mozdulattal fixálható fókuszgyűrű, mely biztosítja, hogy akaratlanul ne változtassuk a fókuszt, vagy épp a sötétben fluoreszkáló festék használata feliratozásnál. Emellett a végtelen állást finom kattanással "jelzi", és a hiperfokális skálának köszönhetően azonnal leolvashatjuk az adott rekeszértékhez tartozó mélységélességet is.


[+]

Az akár 50 MP-es képérzékelőket is kiszolgáló optika kiváló képminőségéről egy neutrino névre keresztelt lencsebevonat és a számos speciális lencsetag gondoskodik, melyek hatékonyan csökkenti az aberrációt, szellemképeket és becsillanásokat. Nagylátó mivolta ellenére elöl is képes szűrő fogadására 95 mm-es átmérővel, melyet a a bajonett mögé becsúsztatható lapkafilter egészíthet ki.


[+]

Az időjárásálló kialakítással rendelkező lencse rögtön két verzióban is érkezik. Az alapok megegyeznek, azonban a Blackstone magnézium és alumínium vázra épít, megjelenésével a klasszikus vonalakat követi inkább, valamint itt találhatjuk meg a fluoreszkáló jelöléseket. Ezzel szemben a Firefly variáns némi tömegcsökkentésen esett át és eltérő a gyűrűk bordázata, kiváltképp a fókuszgyűrűé, mely egy kitüremkedést kapott az ergonomikusabb kezelhetőség érdekében.

Főbb technikai paraméterei:

  • Rekesztartomány: F2.4 - 22-ig
  • Felépítés: 15 lencse 11 csoportban (ebből 3 nagy fénytörésű (HR), 2 aszférikus és 2 extra kis szórású (ED) tag)
  • Átlós látószög: 110º
  • Min. fókusztávolság: 0,28 m
  • Lamellák száma: 9 db lekerekített
  • Szűrőméret: 95 mm és 30 x 30 mm
  • Tömeg: 608 gramm (FireFly Canon), 581 gramm (FireFly Nikon), 685 gramm (Blackstone Canon), 653 gramm (Blackstone Nikon)
  • Méretek: 114 x 100 mm

 


[+]

A most tavasszal Canon EF, Nikon F és Pentax K bajonettel megjelenő objektívekért egyelőre nem tudni mennyit kell a kasszánál hagyni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Irix

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés