Bearlake, Core két jó barát

A hét elején több lap is rémhírként tálalta a felhasználóknak, hogy az Intel vadonatúj, eddig többnyire Bearlake kódnéven ismert 3-as sorozatú lapkakészletcsaládja már nem fogja támogatni a gyártó NetBurst architektúrájú processzorait. A valóságban ugyanakkor nagyon is képes együttműködni az év derekán debütáló új chipset a régi processzorokkal, az Intel azonban nyilvánvalóan az új architektúrát részesíti előnyben a tavalyi évben kihalásra ítélt régivel szemben. Egykor drágán vásárolt processzorukat megtartani szándékozó otthoni gépépítők ettől még nem dőlhetnek hátra nyugodtan a székükben, az Intelnek ugyanis a marketingtevékenységen túl is akadhatnak eszközei arra, hogy érvényesítse érdekeit. A CPU-gyártó érdeke márpedig nyilvánvalóan az, hogy a felhasználók az új alaplapjuk mellé új processzort is vásároljanak.

Egyelőre nem teljesen egyértelmű, hogy milyen kényszerítőhatásokkal élhet a gyártó az ügyben, kézenfekvő módszer ugyanakkor az alaplap BIOS-ának paraméterezése, illetve a CPU-tápáramkör átalakítása (a foglalat fizikai kialakítása ezúttal nem változik). Az érintett alaplapok így vagy nem ismernék fel a régi processzorokat, vagy nem tudnának nekik megfelelő tápfeszültséget juttatni. Vélhetőleg mindkét módszerrel él majd az Intel saját márkajelzésű alaplapjainál, kérdéses ugyanakkor, hogy ugyanezt a gyakorlatot követi-e a piac többi szereplője.

Az ismert márkák mindazonáltal aligha engedhetik meg maguknak, hogy kizárják vásárlói körükből a régebbi processzorral rendelkező felhasználókat, és mivel az alaplapok tervezése, illetve a BIOS paraméterezése teljes mértékben a gyártók kezében van, minden bizonnyal figyelmen kívül hagyják majd az Intel hivatalos ajánlását. Azaz a Bearlake chipsetekre épülő alaplapok – gyártótól függően – a Core processzorok mellett támogatni fogják a NetBurst architektúrájú CPU-kat, ugyanakkor vásárláskor a kellemetlen meglepetések elkerülése végett nem árthat majd több figyelmet szentelni a termékadatlapok apróbetűs részeinek.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés