Hirdetés

Beárazták a Lumix S1H-t

A szeptemberben érkező újdonság vételára mellett a teljes specifikáció is nyilvánosságra került.

Két hónapja jelentette be a Panasonic a kifejezetten videózásra kifejlesztett Lumix S1H-t, ám akkor még csak kevés konkrétumot árultak el vele kapcsolatban, most viszont a részletes specifikáció mellett az árazás is kiderült. A csepp-, por- és fagyálló, magnéziumötvözetből készült váz mélyén, az L bajonett mögött egy 24,2 megapixeles full frame érzékelő ücsörög, melyet a gyártó saját, Venus Engine névre keresztelt képfeldolgozó egysége támogat a munkában.


[+]

A 14 FÉ dinamikatartományú szenzor megörökölte a Panasonic profiknak szánt VariCam kameráiból ismert Dual ISO technológiáját is, mellyel akár ISO 51 200 érzékenység is elérhető. Az élességállításért a már több Panasonic vázban is látott kontrasztalapú és DFD rendszerek felelnek arc- és szemérzékeléssel, valamint egy kis mesterséges intelligenciával megfűszerezve, utóbbi például az állatok felismerésében segít.


[+]

Videós váz létére a felvételi módokra nem lehet panaszunk, a legnagyobb elérhető felbontás 3:2-es képaránnyal 6K, 24 képkocka/másodperc sebesség mellett, 16:9-ben 5K/30p a felső határ, 4K vagy Cinema 4K felbontásban pedig a 60 fps is elérhető 10-bites színmélységgel. Az utómunka megkönnyítése érdekében választhatjuk a V-Log, V-Gamut és anamorfikus módokat, mindezt ráadásul időlimit nélkül, köszönhetően a vázba épített aktív, ventilátoros hűtésnek. A célközönség feltűnően is jelzésre került, a felvételt elindító gomb ugyanis piros festést kapott és a szokásos helyén felül a bajonett mellé is került egy példány belőle.


[+]

Persze fotós szempontból sem kell szégyenkeznie az új modellnek és látszólag a gyártó sem akarja kizárni ennek a felhasználásnak a lehetőségét, ezt jól tükrözi például a 400 000 expóra hitelesített zárszerkezet is. Fix fókusz mellett 9, folyamatos AF-t használva pedig 6 képes sorozatot készíthetünk másodpercenként, ha pedig ez nem lenne elég, a 6K vagy 4K Photo funkciókat kiválasztva gyakorlatilag egy videó képkockáit is kimenthetjük fotóként. Állóképes szempontból az igazán nagy durranás a nagyfelbontású mód, ahol a rendszer az 5 tengelyes képstabilizátort segítségével 8 képet készít, amiket aztán egy darab 96 megapixeles fotóvá fűz össze.


[+]

Magát a hardvert illetően is kitett magáért a Panasonic, a 120 Hz-es képfrissítési rátájú, OLED elektronikus kereső például ugyanaz, mint amit az S1R-ben is láthattunk, 5,76 millió pixeles felbontása a legmagasabb, ami eddig a szemünk elé került – ráadásul állítólag 1,5-szer magasabb fényerővel bír, mint az S széria másik két tagjának EVF-je. A hátsó kijelzőt sem érheti panasz, a 3,2 hüvelyk képátlójú, 2,33 millió pixel felbontású monitor talán legjobb tulajdonsága az a mechanizmus, ami lehetővé teszi, hogy csatlakoztatott kábelekkel is kihajtható és forgatható maradjon, nem vagyunk a hátoldal síkjára korlátozva.


[+]

A hang ki- és bemenet mellett teljes méretű HDMI kimenetet és USB 3.1 Type-C csatlakozót is találunk a váz oldalain, utóbbin keresztül tölteni is tudjuk az akkumulátort. A vezeték nélküli kommunikációt Wi-Fi és Bluetooth modulok segítik, az adatok lokális tárolását pedig legfeljebb két darab, UHS-II sebességű SDXC kártyával oldhatjuk meg.

A Panasonic Lumix S1H szeptemberben kerül a boltok polcaira, vételára a tengerentúlon 3999 dollár lesz.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés