Az NVIDIA dolgozik egy Tesla K80 nevű gyorsítón

Az NVIDIA számára kellemetlennek tekinthető, hogy az AMD egy hónappal korábban bemutatta a FirePro S9150-et, ami az összes technikai paraméterében jobbnak tekinthető az aktuális csúcsnak tekinthető Tesla K40 gyorsítónál. Bár a piaci szempontok szerint ennek akkora jelentősége nincs, de minden cég szereti az elsőséget megtartani, hiszen ez egyfajta presztízsértéket ad az adott sorozatnak. Mivel a Tesla K40 minden kipréselt a GK110-es GPU-ból, és még így is kevés a FirePro S9150 Hawaii cGPU-ja ellen, az NVIDIA úgy döntött, hogy két GK110-zel megy neki az egy grafikus vezérlőt használó AMD csúcsmodellnek.

Az erőre szükség is van, hiszen a FirePro S9150 elméleti számítási teljesítmény szimpla és dupla pontosság mellett rendre 5,07 és 2,53 TFLOPS. Információink szerint az új Tesla K80 lényegében a GeForce GTX Titan Z-t tekinti alapnak, tehát ugyanarra a nyomtatott áramköri lapra épül, de a két GK110-es GPU mellett több, 12-12 GB-nyi memória lesz. Erre a piacra ennyi memória kell, tehát ez a fejlesztés nem kérdés. Természetesen a GeForce GTX Titan Z semmilyen formában nem felel meg a szerverekben támasztott követelményeknek, így ezt az NVIDIA teljesen lecseréli.


[+]

A GK210-DUO kódnevű Tesla K80 végleges paraméterezése még kérdéses, de 245 watt lesz a maximális fogyasztása, viszont várható egy némileg lassabb 235 wattos verzió is. A fogyasztási limit következtében nem lehet túl magas órajeleket alkalmazni, így a cél a 2 TFLOPS-os határ áttörése dupla pontosság mellett. A FirePro S9150 ebből a szempontból még egy grafikus vezérlővel is gyorsabb marad, de a Tesla K80 előnye, hogy szimpla pontosság mellett már 6-7 TFLOPS közötti értéket vonultat majd fel, ami viszont már jobb az AMD üdvöskéjénél.

A Tesla K80 két darab GK110-es GPU-jának magórajele várhatóan 550 MHz körül lesz, míg a GDDR5 szabványú memórialapkák 5 GHz-es effektív órajel közelében ketyegnek majd.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés