Csendben megjelent a GeForce GTX Titan Z

Az NVIDIA mindenféle különösebb hírverés nélkül bemutatta a GeForce GTX Titan Z-t, melyről még március végén beszélt a cég. Azóta megjelentek különböző híresztelések az eredeti start eltolásáról, de a vállalat vezetője mindent tagadott.

Végeredményben persze azt kaptuk, amit ígértek. Ennek megfelelően teljes értékű, GK110-es GPU-k kerülnek a termékre, így lapkánként adott a 2880 darab, azaz összesen 5760 darab CUDA mag. Ezt egészíti ki a lapkánként 240-240 darab textúrázó csatorna, illetve 48-48 darab blending egység. A memóriabusz sem változik, így egy-egy GPU-hoz 384 biten kapcsolódik a 6-6 GB-nyi fedélzeti memória.

Az órajelek tekintetében mindkét grafikus processzor 705 MHz-en ketyeg, amit a GPU Boost 2.0 minimum 876 MHz-ig emelhet. A GDDR5 szabványú memóriák effektív órajele 7 GHz lesz. A VGA-n két darab 8 tűs PCI Express tápcsatlakozó található, ami maximum 450 wattos fogyasztást enged meg. Az NVIDIA által közölt TDP érték viszont megáll 375 wattnál, ami teret adhat némi extra tuningnak.

A kártya hátlapján egy DVI-I, egy DVI-D, egy HDMI és egy DisplayPort interfész található, míg a hőelvezetésről a GPU-k szempontjából egy-egy nagyobb borda gondoskodik, amelyek között egy ventilátor dolgozik az aktív hűtésen. Utóbbi hangereje nem túl kedvezőtlen, de azért teljes terhelés mellett hallani lehet majd, hogy bőven 300 watt feletti hőmennyiséget vezet el. Fontos kiemelni, hogy a GeForce GTX Titan Z összesen három bővítőhelyet vesz majd el, tehát erre a vásárlás előtt figyelni kell.


[+]

A Titan Z érdekessége, hogy nem korlátozza extrém módon a lapkákban található 960-960 darab dupla pontosságú feldolgozó használatát. Bár az NVIDIA alapértelmezett módban továbbra is csupán minden nyolcadik órajel során engedi a számítások elvégzését, de a driverben ez felülbírálható. Ilyenkor a dupla pontosság melletti tempó lényegében nem lesz korlátozva, viszont a GPU Boost nem működik annyira agresszíven. A játékokban és lényegében a hétköznapi felhasználók számára készített programokban a speciális CUDA magoknak igazából semmi hasznuk, viszont egyedi igény esetén a GeForce GTX Titan Z már dupla pontosság mellett is jó teljesítményt kínál.

A 3000 dolláros kártyát az NVIDIA nem szánja egyetlen más termék konkurensének sem. Bár a GeForce GTX Titan Z-t sokan az AMD Radeon R9 295X2-höz fogják mérni, de valójában nem ellenfelek. Egyrészt azért, mert a Titan Z nem gyorsabb, másrészt pedig dupla annyiba kerül. Az NVIDIA nem is készített erről összehasonlító táblázatokat, mivel nincs értelme az összevetésnek.

Szintén lényeges megjegyezni, hogy két darab, SLI-be kötött GeForce GTX Titan Black ugyanazokat az előnyöket kínálja, mint a Titan Z, csak 1000 dollárral olcsóbban és nagyobb teljesítménnyel. Ennek értelmében a GeForce GTX Titan Z csak akkor ajánlható, ha szükség van a korlátozás nélküli dupla pontosság használatára, illetve a két GeForce GTX Titan Black fizikailag nem fér bele az adott házba. Ellenkező esetben nincs igazán érv amellett, hogy miért kellene 1000 dollárral többet fizetni még házon belül is gyengébb teljesítményért.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés