Az NVIDIA bemutatta az új csúcs-Teslát

Az NVIDIA egy évvel korábban leplezte le a Tesla K20 és K20X jelzésű gyorsítókat, melyek ma is elérhetők, de ezek modernizált változata lesz a Tesla K40, amit a vállalat Atlas kódnéven fejlesztett. A friss modell újítása lényegében kimerül a felújított GK110-es lapkával, ami a GK110B kódnevet viseli. Ez funkcionálisan semmivel sem több a GK110-hez képest, viszont a fogyasztásán sikerült optimalizálni, így már a szerverekbe szánt gyorsítókkal szemben szabott szigorú követelmények mellett is engedélyezhető a lapkában található összes CUDA mag.

Az előbbiek miatt a Tesla K40 GPU-jában összesen 2880 darab szimpla pontosságú és 960 darab dupla pontosságú számításokra alkalmas stream processzor található. Ennek megfelelően az összes, szám szerint 15 darab SMX modul aktív, emellett természetesen az 1,5 MB-os másodlagos gyorsítótárt nem érte változás, illetve a 384 bites memóriabusz is megmaradt.


[+]

Az újdonság 12 GB kapacitású, 6 GHz-es effektív órajelen üzemelő GDDR5 szabványú VRAM-ot kap, az ECC nélküli memória-sávszélesség pedig 288 GB/s lesz. A GK110B jelzésű lapka 745 MHz-es magórajelen ketyeg, így a Tesla K40 elméleti számítási teljesítménye 4,29 TFLOPS szimpla és 1,43 TFLOPS dupla pontosság mellett. A fogyasztás szempontjából az alapmodell 235 wattos TDP kerettel rendelkezik, ami a szerverekbe szánt SXM kiépítés mellett 245 wattra nő.

A 28 nm-es gyártástechnológiával készülő GK110B további előnye, hogy nagyon agresszív GPU Boostot kapott, ami így bemutatkozhatott a Tesla termékcsaládban is. Ennek hála az előbbi bekezdésben említett alapórajel 875 MHz-re is felkúszhat, de egy köztes 810 MHz-es állapot is van. Lényeges extra még, hogy az NVIDIA a Tesla K40 esetében engedélyezi a PCI Express 3.0-s összeköttetést is, amire technikailag a korábbi megoldások is képesek voltak, de nem volt biztosítható a tökéletes működés az Intel szerverprocesszoraival, amelyek nem teljesen hibátlanul implementálták a szabványos felületet, így biztonsági okokból maradt a PCI Express 2.0 támogatása. Ez a gond azonban már a múlté.

A Kepler architektúrára épülő Tesla K40 már rendelhető, az ára 5500 dollár.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés