Átrendeződés a chipsetek piacán...

Nézzük először a P4-es frontot. A "front" szó indokolt jelen esetben, mert az Intel, keresztülhúzva minden reális számítást, hihetetlen mennyiségű Socket 423-as P4-estől igyekszik megszabadulni. Három millió darabról susognak odaát, az pedig nem kis tétel, főleg, mivel a Trappista sajt azért még mindig jobban fogy, mint a P4-esek. Az Intel hónapokig plántálta a lapgyártókba, hogy a jövő a Socket 478-as P4-eseké, és hogy idén augusztus 26-án el is rajtol az új platform. Nos, az augusztusi debütből végül szeptember 10 lett, ugyanakkor a Socket 478-as P4-es azóta is hiánycikk... és egyre jobban hiányzik az eladóknak.

De még ez sem elég, a Northwood is késik. Az októberi rajt helyett 2002 első negyedévét tervezik, és az AMD egyik képviselője elég magabiztosan nyilatkozta, hogy tudni vélik, hogy március lesz abból a tervből. Az pedig messze van.

Marad tehát a Socket 423, ehhez kell chipsetet keresni: a VIA P4X266-os chipsetje az Intel-VIA perek miatt egyáltalán nem népszerű, pedig nem rossz megoldás. Az Intel 850-es népszerűsége is radikálisan csökken, miután az Intel bejelentette, hogy dobja az RDRAM-os platformot. Az Intel 845-ös pedig egyszerűen lassú és drága. Mi marad? Marad a SiS 645, ami gyors, feature-gazdag és olcsó, ráadásul legális (a SiS bírja az Intel licencét). Ezt a gyártók is tudják, így a SiS 645 mára az elsődleges P4-es chipsetté lépett elő, már ami a "performance" fókuszt illeti. Ez nyilván nem lesz mindig így, de tény, hogy már szeptemberben 100.000 db-ot leszállított a SiS, és ez a szám október-novemberben még nagyobb lesz. Nem csoda, a P4 + DDR333 képlet elég jól hangzik...

Athlon/Duron fronton is változás van, itt azonban a VIA erős szereplő. Az AMD kivonulása a piacról (dobják az AMD-760-ast) sok céget változtatásra kényszerít, pl az Abitnak is a KG7-es lap volt a zászlóshajója. Kézenfekvő megoldás a KT266A használata, mivel a chipsetnek viszonylag jó ára van, és jelenleg a legnagyobb teljesítménnyel bír. Ugyanakkor a SiS 735-öst is egyre többen ismerik el, ráadásul amire igazán várnak, az a SiS 745, mely hamarosan indul. Ez utóbbi szintén DDR333-mal fejeli meg az AMD-s platformot, és még nagyobb stabilitást ígér, mint elődje (pedig nem volt azzal sem gond).

Mindent összevetve megállapíthatjuk, hogy az Intel némileg visszakozik korábbi grandiózus terveitől, a VIA visszaszorul picit, míg a SiS, ahogyan ígérték, teret nyer. A meccs viszont még nem ért véget...

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés