Nem retrokonzol, hanem retro inspirálta gép lesz az Atari VCS

Belül gyakorlatilag egy PC köszön vissza, a koncepció pedig lavíroz az eddigi konzolok között.

Az Atari nagyjából egy hónapja jelentette be, hogy a korábban Atariboxként futó konzol végül Atari VCS névvel érkezik majd a piacra. Ez persze a terveken nem változtat, de furcsamód sokan máig nem értik, hogy mit is akar ezzel a rendszerrel elérni a vállalat. A legtöbben valamihez hasonlítani akarják, de a Eurogamer által készített interjú alapján ez hiba, ugyanis leginkább az eddigi megoldások között lavíroz.

Az Atari VCS nem retrokonzol, hanem egy retro inspirálta fejlesztés, tehát nem igazán hasonlítható a komoly sikereket elért NES Classic Editionhöz, noha képes lesz futtatni a klasszikus Atari címeket. Ezzel szemben az Xbox One és a PlayStation 4 konzolok zárt rendszere sem fog visszaköszönni, ugyanis az egyedi operációs rendszer mindarra képes lesz, amire egy PC-re telepített, átlagosnak mondható Linux disztribúció, csak éppen az Atari VCS része lesz egy saját áruház, amin keresztül egyedi tartalmak tölthetők le rá, illetve a kezelőfelület a tévés irányításhoz lesz szabva.


[+]

Bár Michael Arzt, az Atari Connected Devices ügyvezető igazgatója viszonylag szűkszavú a részletekkel kapcsolatban, de az elképzelés egyértelműen a tévézési szokások kényelmesebbé tétele körül forog. Az Atari VCS gyakorlatilag egy könnyen vezérelhető PC lesz, aminek az operációs rendszerét a nappalira vonatkozó tévézős igények kiszolgálásának rendelték alá. A szabadságot alapvetően a speciális Linux disztribúció biztosítja, ami vezérelhető gamepadről, vagy akár csatlakoztatható hozzá egér és billentyűzet is. Az egész arról szól, hogy ne a rendszerhez igazodjon a felhasználó, hanem pont fordítva, a rendszer idomuljon az igényekhez.

Ebből a szempontból tényleg érdekes lesz az Atari VCS, hiszen a legtöbb hasonló eszköz a PC-kre jellemző szabadságot nem kínálja fel. Az igazi kérdés az, hogy erre van-e egyáltalán igény, vagy a megcélzott területen a felhasználók pont azt szeretik, ha az adott gyártó kézen fogva vezeti őket.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Atari

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés