Megjött az ASUS ROG VGA-szörnye, csak győzzük pénztárcával!

A csúcs-GPU-val szerelt, gyárilag húzott jószág vízhűtését az Asetek szállítja.

Az ASUS-nál megszokhattuk, hogy a felsőbb kategóriákban nem viccel, ha videokártyáról van szó, és ezt látszik megerősíteni a ROG Strix LC GeForce RTX 3090 Ti OC Edition debütálása is, amelynek közeledtét még márciusban jeleztük. A 450 wattos TDP-jű csúcsragadozó 240 mm-es radiátorral és az E-ATX-es gépházakba is elegendő hosszúságú, 560 mm-es csövezéssel érkező Asetek vízhűtése a GPU, valamint a memórialapkák hőmérsékletét tartja kordában egy rézalapú cold plate közbeiktatásával, mialatt a combos, felső polcos komponensekből álló VRM-et egy alacsony profilú bordázattal, meg egy blower légkavaróval támogatták meg a tervezők – utóbbi hátrafelé tolja ki a meleg levegőt, kedvezve ezzel a többi alkatrészünknek.


[+]

A 293 mm hosszú és 133 mm magas, 2,6 slotos (52 mm vastag) újdonság GPU-ja a referencia 1860 MHz-es GPU Boost helyett 1950 MHz-es Gaming, továbbá 1980 MHz-es OC móddal jön, s ahogy az esetek döntő többségében lenni szokott, a 384 bites busszal kommunikáló, 24 GB-nyi GDDR6X VRAM 21 GHz-es effektív órajelével nem variáltak a tervezők. A rozsdamentes acél csatlakozópanel tartalma sem egyezik az NVIDIA sztenderdjével, ugyanis eggyel több kimenet (három DisplayPort 1.4 és két HDMI 2.1 csatoló) található rajta, miközben a hátoldalon fém takarólemez lát el (ezúttal csak) merevítő/védő funkciót. Az energiaellátás egy 16 tűs tápcsatlakozó segítségével valósul meg, ám aggodalomra nincs ok, hiszen a dobozból egy nyolctűs PCI Express adapter is az ölünkbe hullik.

[+]

Nem elhanyagolható tény, hogy a konstrukció – az esetleges tuning során történő téglázást elkerülendő – két BIOS-szal jön, amelyek között a kártya tetején lévő kapcsolóval válthatunk. Normál esetben az egyikkel a túlhajtott profilt, a másikkal meg a néma üzemet előnyben részesítőt aktiváljuk, bármiféle szoftveres machinálás nélkül. Ez még nem minden, mert egy fedélzeti áramkör monitorozza a tápegység felőli feszültséget, és ha az a kívánt érték alá zuhanna, egy vörösen felizzó indikátor LED tudatja velünk a problémát. Elöl ott figyel a két PWM FanConnect II tüskesor, amelyekbe házhűtő léghajtókat köthetünk azzal a célzattal, hogy percenkénti fordulatszámukat a CPU és GPU termális mutatóinak függvényében vezéreljük.

A tápellátó áramkörök hűtéséért felelős, bloweres blokk
A tápellátó áramkörök hűtéséért felelős, bloweres blokk

Természetesen a címezhető Aura Sync világítás sem maradhatott ki a receptből, ami nem csupán az egészen szemrevaló burkolati elemen (meg a felül terpeszkedő ROG logón), de a radiátoron megülő, 120 mm-es ventilátorokon  amelyeknek kábeleit a csövezés harisnyázása alá rejtették  ugyancsak tiszteletét teszi. Szoftveres hátországként a GPU Tweak II alkalmazás szolgál, amivel nem csak az órajeleket és feszültségeket babrálhatjuk, hanem egy állandóan előtérben lévő ablakkal valós időben kísérhetjük figyelemmel az apparátus státuszát.


[+]

A PCI Express 4.0-s VGA vételárát elvileg 2200 dollárban határozták meg, de erre még rájönnek hazánk adóterhei és a kiskereskedelmi haszonkulcs is.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés