Már radaron van az ASUS ROG RAIDR SSD

A január eleji CES-en már hallani lehetett az ASUS első SSD megoldásáról, mely a ROG RAIDR nevet kapta. A PCI Express csatolón, illetve a RAID képességeken felül akkor túl sok információra nem derült fény, de a rajthoz közeledve egyre több részlet lát napvilágot. A koncepció első látásra a korábban általunk már bemutatott OCZ RevoDrive SSD-re hasonlít. Mindez röviden annyit tesz, hogy az ASUS kártyája szintén két SandForce SF2281 kontrollert fog felvonultatni, mely egy PCI Express hídon keresztül fog csatlakozni az alaplaphoz, azaz továbbra sem natív PCIe-alapú vezérlésről van szó. A NAND chipek szerepét a Toshiba 19 nm-es chipjei fogják játszani.


[+]

Az előzetes információ alapján a kártya két darab 2.0-s szabványú sávot fog használni, ami legfeljebb 1000 MB/s-os tempóra lehet elég, így az SSD bármilyen x4, x8 vagy x16-os slotba becsúsztatható. A két vezérlő RAID 0 módban fog együttműködni, de a felhasználó a sebességtöbbleten felül ebből nem sokat fog érzékelni. A TRIM, NCQ és SMART működése is megoldott lesz, hisz az operációs rendszer oldaláról a ROG RAIDR csak egy egyszerű AHCI kompatibilis önálló meghajtónak fog látszani.


[+]

Első körben két modellt fog piacra dobni az ASUS, 120 és 240 GB-os kapacitással. Előbbi 765/775 MB/s szekvenciális olvasási/írási tempóra lesz képes, míg utóbbi elérheti a 830/810 MB/s-os maximális átviteli sebességet. Az SSD-kártya egy, az elektromágneses zavarok szűrésére hivatott pajzsot is kap burkolat gyanánt, bár ennek alkalmazása sokkal inkább fogható fel optikai tuningként. A ROG RAIDR mellé a Kaspersky Antivirus legújabb verzióját, valamint egy eddig ismeretlen, az SSD teljesítményének szabályzására alkalmas szoftvert is mellékelni fog az ASUS. A termékek kereskedelmi elérhetősége május végére tehető. Árazásukról egyelőre nincs információnk.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Előzmények

Hirdetés