Kiderült, hogy mi bújik meg az ASUS új csúcs-RTX-ének hűtése alatt

Az eredményt néhányan talán már borítékolták korábban, de az ördög a részletekben rejlik.

Hirdetés

A múlt heti Computexen az ASUS újdonságai közt egy igen brutálisan kinéző videokártya is szerepelt, ami kompakt vízhűtéssel, a GPU-t, VRAM chipeket és VRM-et egyaránt lefedő cold plate-tel (tehát nem hibrid blokkal) érkezett. Természetesen a ROG Matrix GeForce RTX 4090 Platinumról van szó, melyet mi is megnéztünk a helyszínen.


(forrás: der8uer @ YouTube) [+]

A csúcsvezérlő bemutatása után kezdetét vette a találgatás, hogy milyen alkatrészek rejlenek a masszív felépítmény alatt, mígnem az ismert német órajelmágusnak, der8auernek köszönhetően fény derült a titokra, ugyanis a tajpeji kiállításon  a G.Skill által rendezett tuningbajnokság kereteiben  sikerült közelebbről megismernie a Matrix termékcsalád legfrissebb képviselőjét, elvégre a folyékony nitrogénes mókához bizony le kell szerelni a gyári blokkot.

Egy másik, LN2-re előkészített kártyán jobban látszik a NYÁK szavakba is öntött eredete
Egy másik, LN2-re előkészített kártyán jobban látszik a NYÁK szavakba is öntött eredete (forrás: derb8uer @ YouTube) [+]

Az extra SMD hőszenzorokkal kiegészített nyomtatott áramköri lap láthatóan a ROG Strix modelltől származik, és a 24+4 fázisos (20 fázis a GPU-é, 4 a memóriachipeké), 70 amperes Dr.MOS VRM sem különbözik sokban; a differencia annyi, hogy a komponenseket az OnSemi helyett az MPS szállítja. Az már komolyabb változás, hogy a coil whine-ra hajlamos ROG Strix fojtótekercseit lecserélték, így kevesebb nemkívánatos zajra számíthatunk (az ASUS már a Strixekre is ezeket rakja, szóval az újabb batch-ek példányainak zajprofilja barátságosabb lett), plusz a GPU-kat válogatják, illetve a megemelt fogyasztási keretet biztosító BIOS sem ugyanaz.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés