ASUS PadFone 2 – az okostelefon-tablet kombó sokat fejlődött

Az ASUS PadFone idén év elején érkezett, amely érdekes koncepciójával komolyan felkeltette az érdeklődést. Az alapelképzelés az volt, hogy mivel egy okostelefon és egy tablet a fizikai méretüket leszámítva szinte teljesen azonos belsővel rendelkeznek, ezért ha mindkét készülékre szükségünk van, akkor némi felesleges redundanciát érezhetünk. Ezért a PadFone egy olyan okostelefon volt, amely egy tabletszerű dokkolóba illesztve az élettelen tokot pillanatok alatt teljes értékű táblává varázsolta.


[+]

A gyártó most viszont úgy látta, hogy eljött az idő egy kis vérfrissítésre, amely a jelek szerint kifejezetten előremutatóra sikerült. A PadFone 2 kijelzőjének átmérője 4,7”-re, felbontása pedig 1280x720 pixelesre hízott, amely a maga 323 ppi-s pixelsűrűségével biztosan éles képet produkál. A megjelenítésre sem lehet majd panasz, hiszen a Super IPS+ kijelző a Sharp IGZO technológiának köszönhetően nem csak remek színekkel és betekintési szögekkel rendelkezik, de fényereje 550 cd/m²-ben maximalizálódik, vagyis napsütésben is jól olvasható marad. A kijelzőt Corning Fit Glass védi, ilyen üveg található többek között a Google Nexus 7-ben is.


[+]

A kiemelkedő sebességet egy négymagos, 1,5 GHz-en ketyegő Qualcomm Snapdragon S4 (8064 + 9215m) SoC és 2 GB memória biztosítja. Az adatok modelltől függően 16, 32 vagy 64 GB kapacitású eMMC Flash memóriában tárolhatók, azonban érdemes az igényeket előre tisztázni, ugyanis SD kártyás bővítési lehetőséggel nem szolgál az egyszerű készülékházba bújtatott telefon. Ezt a hiányosságot az ASUS 50 GB-os WebStorage felhő alapú tárterülettel próbálja ellensúlyozni. A szabványos 3,5 mm-es headset aljzaton kívül csupán egy 13 tűs csatlakozó látható a készülék alján, amely az adatok, a videók és a rádiójelek átvitelére is alkalmas, de szerencsére ez micro USB és MHL kompatibilis. Hátán egy LED-es villanóval megtámogatott, 13 MP-es Sony BSI kamera figyel, ezzel teljes felbontásban akár 100-as képsort is készíthetünk, 1080p felbontású videókat 30, 720 felbontásúakat pedig 60 fps mellett rögzíthetünk. Videohívások kényelmes lebonyolítására egy 1,2 MP-es előlapi kamera áll rendelkezésre.


[+]

Amitől igazán érdekessé válik a szerkezet, az a Padfone Station kiegészítő, amely lényegében egy „lelketlen” tablet, amely egyből életre kel, ha a hátában kialakított részbe csúsztatjuk a telefont. A helyszíni riportok szerint a csatlakoztatás és kivétel könnyű, a gumírozott sínek mégis olyan stabilan fogják a szerkezetet, hogy fedőajtó hiánya ellenére sem lehet pusztán rázással kimozdítani helyéről. A 10,1”-es, 1280x800 pixel felbontású IPS panel alatt az előd 6600 mAh-s akkumulátorával ellentétben egy 5000 mAh-s egység lapul, amely még mindig bőséges táplálást biztosít, ráadásul az első verzióhoz képest több mint 200 grammal könnyebb lett, így a kombinált megoldás ellenére a páros össztömege (649 g) kisebb, mint egy új iPadé. Mivel a dokkolót nem fedi ajtó, ezért a hátlapi kamera tabletes üzemmódban is gond nélkül használható, a takarásba került előlapi optikát pedig egy a tábla kávájába rejtett 1 MP kamera váltja ki.


[+]

Az ASUS PadFone 2 pontos megjelenési dátuma még ismeretlen, a 16, 32 és 64 GB-os modell vételára átszámítva kb. 620 és 750 dollár között skálázódik majd. Ha a PadFone Station dokkolóval párban vesszük, akkor 210 dolláros felárra kell számítani, amely 100 dollárral kedvezőbb, mintha a táblát külön szereznénk be.


[+]

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés