ASUS blog: az optimális táp kiválasztása

Hiába vettük meg az új HEDT processzort és költöttünk el 700 000 forintot egy VGA-ra, ha nem elég jó a tápegység, nem fogjuk kihasználni tudásukat.

Legyen olcsó, esetleg legyen halk – sokan ezen két szempont szerint indulnak neki a tápegység megvásárlásának. Lehet, hogy azért, mert ennek a komponensnek jutott az utolsó sor a konfiguráció összeállításakor, de a legtöbben ezen szoktak spórolni, még akkor is, ha ezzel valójában a többi alkatrészre kiadott pénz hasznosulását is veszélyeztetik. Bár ott azért már szerencsére nem tartunk, hogy a spórolásnak esetleg egy leégett PC legyen a következménye, az könnyen előfordulhat, hogy a számítógép gyakori lefagyások sorozatával mutatja majd meg, hogy energiaéhségét nem tudja csillapítani.

Az biztos, hogy ha nem akarunk csalódni, akkor érdemes valamilyen ismert gyártó termékét választani, ha másért nem, hát azért, hogy probléma esetén legyen hova fordulni. Az sem árt, ha elegendő csatlakozóval felszerelt példányra csapunk le – utólagos elosztókkal és adapterekkel csak a belső zűrzavart növeljük. A moduláris/fix kábelezés kérdése inkább csak hab a tortán, de az utóbbival könnyebb igényesebb és jobban szellőző gépházat kialakítani. Ennél talán valamivel fontosabb a hűtés félpasszív üzemmódja, mely alacsony terhelésen megállítja a ventilátort, így egy lépéssel közelebb kerülhetünk a teljesen néma PC álmához.

Ezzel pedig el is jutottunk ahhoz a paraméterhez, amivel a legtöbb gond szokott lenni, ez pedig a teljesítmény, mely ma általában egy szérián belül 450 és 1000 watt között mozoghat. Ahhoz, hogy megtaláljuk a konfigurációnkhoz legjobban passzoló modellt, nagyon sok gyártó kínál internetes kiválasztót, mely a processzor, a VGA és esetleg a várható felhasználás fényében megmondja, mi a javasolt teljesítmény. Ettől persze eltérhetünk – de inkább csak felfelé.

Az ASUS kalkulátora CPU és GPU párosítás alapján ajánl nekünk tápegységet
Az ASUS kalkulátora CPU és GPU párosítás alapján ajánl nekünk tápegységet (forrás: ASUS) [+]

Ilyen kalkulátort találunk az ASUS-nál is, aki ROG Thor, ROG Strix és TUF Gaming név alatt is kínál tápegységeket. Ahogy az a tajvani cég névadási gyakorlatát ismerőknek már nyilvánvaló lehet, a hármasból a TUF Gaming célozza az átlagosabb igényeket, és kínál maximális élettartamot 450 wattostól 1200 wattosig terjedő méretben. A ROG Strix a gamerek kedvében jár: prémium alkatrészek, nagy terhelhetőség és komoly hűtés jellemzi őket (és hát fehérben is elérhetőek), teljesítményük viszont szűkebb keretek között mozog, 550 wattnál indul és 1000 wattig tart. Végül a Thor család azoknak készül, akik a maximumot keresik – a 850, illetve 1200 wattos tagokból álló széria RGB világítást és OLED kijelzőt is kapott.

Az ASUS kalkulátorában a számítógépbe kerülő CPU-t és GPU-t kell kiválasztani, illetve megadni, hogy túlhajtásban gondolkodunk-e. Azért ez a három fő kérdés, mert ezek befolyásolják leginkább gépünk fogyasztását. A CPU esetében például ott a szinte mindenki által ismert TDP – mely azonban nem feltétlenül jelenti a processzor maximális teljesítményigényét! Az általunk is használt Ryzen 7 5800X például 105 wattos TDP-vel rendelkezik, de nagy terhelés alatt ennél jóval többet is fogyaszthat, ha pedig nem kapja meg a szükséges áramot, akkor a számítógép vagy lefagy, vagy egyszerűen csak lassabb fokozatra kapcsol. Az, hogy mennyit számít a terhelés és a túlhajtás, remekül illusztrálja például a hűtőtesztekben szerepet kapó Core i7-5960X. Ez a HEDT CPU nem mai darab, és hivatalosan 140 wattos TDP-vel rendelkezik – az általunk adott, még csak nem is extrém tuning után viszont Prime95 alatt 250(!) watt körüli energiára tart igényt!


[+]

A processzor mellett a másik fő energiafaló a grafikus kártya: a nemrég tesztelt ROG Strix RTX 3060 Gaming OC az Ampere széria egyik legkisebb darabja, mely mellé az ASUS saját oldala egy Ryzen 7-es CPU-val kombinálva már 550 wattos tápegységet ajánl. Ha figyelembe vesszük, hogy tesztünkben túlhajtás nélkül játékok alatt 270 wattos átlagos fogyasztást láttunk, akkor ez az 550 watt bizony reális érték: egyrészt a tápok 50-80% körüli terhelésen a leghatékonyabbak, másrészt a legbiztosabb útja egy tápegység tönkretételének, ha folyamatosan a csúcs közelében járatjuk.

A megfelelő 550 wattos tápegységet innen már egyéb szempontok szerint választhatjuk: a 80 Plus Gold tanúsítvánnyal rendelkező ROG Strix 550G például Axial-tech ventilátorral és nagyméretű hűtőbordákkal tartja hidegen a belső komponenseket, alacsony terhelésen pedig néma üzemmódra vált. Kábelezése moduláris, a fontosabb csatlakozókat illetően két 4+4 tűs EPS, két 6+2 tűs PCIe és nyolc SATA konnektort kínál. A kedvezőbb árú TUF Gaming 550B szintén rendelkezik 0 dB-es üzemmóddal, belül pedig a TUF Gaming termékeknél megszokott extrém tesztelésen átesett komponenseket találjuk, de hatásfoka kevésbé jó (80 Plus Bronze), kábelezése pedig fix, és csak négy SATA konnektort kínál.

TUF Gaming 650B tápegység
TUF Gaming 650B tápegység (forrás: ASUS) [+]

Ahogy lépkedünk feljebb a GPU-k között, úgy nő az energiaigény is: az ASUS TUF Gaming RTX 3070 OC kártyával végzett tesztünkben például a tesztrendszer 355 wattos fogyasztást produkált – az ASUS erre a szituációra 650 wattos tápegységet ajánl, ami ismét reálisnak tűnik. Maradva a korábbi lehetőségeknél, a ROG Strix famíliából és a TUF családból is találunk erre megfelelő alanyt. A párosból a ROG Strix a 80 Plus Gold hatásfok mellett a már megismert hűtési rendszert kínálja, csatlakozókból pedig két 4+4-es EPS és négy PCIe 6+2-es konnektort hoz nyolc SATA mellett, míg a TUF Gaming változatnál marad a 80 Plus Bronze és a fix kábelezés, a csatlakozóknál a két-két EPS és PCIe mellé öt SATA kivezetést kapunk.

A ROG Strix GeForce RTX 3080 OC fehér színben is gyönyörű
A ROG Strix GeForce RTX 3080 OC fehér színben is látványos (forrás: ASUS)

Lássunk akkor most egy durvább gamer konfigurációt – K szériás Core i9, ASUS ROG Strix GeForce RTX 3080 OC VGA-val. Ehhez a kombóhoz az ASUS kalkulátora 850 wattos tápegységet ajánl. Ha a kártyából sikerült egy fehér változatot megcsípni, akkor választhatjuk mellé a színben passzoló ROG Strix 850G White tápegységet.

A fehér VGA-hoz passzol a fehér tápegység
A fehér VGA-hoz passzol a fehér tápegység (forrás: ASUS) [+]

Itt a burkolaton kívül a mellékelt matricák, a moduláris kábelek és a többi kiegészítő is fehér, így ha gépünknél a dizájnra is nagy hangsúlyt fektettünk, nem lesz gond a színösszeállítással. Ez a teljesítmény egyébként a csatlakozók számában is ugrást hoz: két 4+4 tűs EPS és hat 6+2 PCIe konnektor jár a nyolc SATA mellé.

Egy csúcskategóriás alaplap, K szériás processzor és túlhajtás alaposan megdobja az energiaigényeket
Egy csúcskategóriás alaplap, K szériás processzor és túlhajtás alaposan megdobja az energiaigényeket (forrás: ASUS) [+]

Amennyiben kihasználjuk az OC-s grafikus kártya és a K szériás Intel CPU kínálta lehetőségeket, akkor viszont az ASUS kalkulátorának tanácsát követve feljebb kell lépnünk, elérve az 1 kW-os határt a ROG Strix 1000G képében. Ennek specifikációi megegyeznek a 850 wattos kisebb testvérével – leszámítva persze a leadható teljesítményt.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Előzmények