Hirdetés

Tápegységek az Asustól

Asus A-45GA - külső

Manapság csak az áll meg a számítógépes hardverek piacán, aki több lábra támaszkodik. Az Asus ilyen szempontból lassan százlábúnak nevezhető. Kezdetben alaplapjairól ismertük a gyártót, később jöttek a videokártyák, notebookok, barebone gépek, optikai meghajtók, hálózati eszközök, sőt mobiltelefonok is! A hűtők és házak mellett most már tápegységet is találunk az Asus széles palettáján.

A számítógépes áramforrásoknál és több más komponensnél is bevett gyakorlat, hogy a gyártók valójában nem gyártók, hanem úgynevezett OEM (Original Equipment Manufacturer) partnerektől szerzik be a vasakat, majd saját, bejáratott nevükön értékesítik. Így kerülhetett például sok-sok Delta, Sirtec, AcBel vagy akár FSP belső AOpen, Chieftec, Cooler Master, Nexus, Zalman, Yesico és sok egyéb gyártó tápegységeibe. Persze OEM és OEM között jelentős különbség lehet. Van olyan, amelyik olcsót gyárt, van olyan, amelyik minőségével emelkedik ki a mezőnyből. Amikor új márka alatt érkező tápegységekkel találkozunk, mindig a „No, vajon melyik OEM-mel van dolgunk?” kérdéssel esünk neki a tesztelésnek. Az Asus Atlas sorozatánál sem volt ez másképp.

A kisebbik A-45GP-t megkaparintva a dobozzal kezdtük a vizsgálódást. Lehetett volna szebb, modernebb nyomata is. A kialakítása a legkomolyabb gyártókéra jellemző, a papírdoboznak műanyag füle is van.

A 450 wattos Asus a ma egyre divatosabb, sötét, de nem fekete borítást kapta, ami ráadásul tükrösen fénylik is. Figyelmesebb olvasóink a táp szokatlan, oldalsó összeillesztéséből már sejthetik, ki lehet a donor, de egyelőre nem lőjük le a poént.

A kábelköteg szintén ismerős lehet, bár most kicsit kibővítették. A fő tápcsatlakozó ma már kötelezően 20+4 tűs. Becsomagolt vezetékének hossza 44 centiméter, akárcsak a négytűs kiegészítő és a PCI Express tápkábel hossza. A hét darab négytűs perifériacsatlakozó és a két floppykonnektor három vezetéken lakik. Az elsőn csak három négytűs van, a másik kettő végére kerültek a floppysak. A dugaszok távolsága a táptól 44, 60 illetve 75 centiméter. Az egyre elterjedtebb SATA meghajtókhoz négy csatlakozót készítettek elő két vezetéken. A táphoz közelebbi 44 centiméternél, a távolabbi 60 centiméternél van.

A kisebbik Asus táp paramétertáblája már egyértelműen árulkodó jel. Hajszálra ugyanazok a számok vannak rajta, mint amiket a Delta belsejű Chieftec GPS-450AA-101A címkéjén olvashattunk. A két 12 voltos ág egyenkénti maximuma 14 A és 15 A. Sajnos közös maximumukról nem kaptunk információt, csak annyit tudtunk meg, hogy a 3,3 és 5 voltos ággal együtt legfeljebb 440 watt leadására képesek, amit a –12 volt és az 5 voltos készenléti feszültség képessége emel picivel 450 watt fölé. A két 12 voltos ág ma már teljesen hétköznapos, teljesítményük pedig valószínűleg a legtöbb konfigurációhoz elegendő.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

 • Kapcsolódó cégek:
 • ASUS

Azóta történt

 • Rakétás tápegységek

  A Spire Rocketeer termékcsaládjának két legkomolyabb darabját, az 500, illetve 600 wattos, moduláris V-öt és VI-ot teszteltük.

 • Seasonic tápok modulárisan

  Az extra halk tápjairól ismert gyártó továbbfejlesztett elektronikájú, illetve lecsatlakoztatható vezetékes termékeit vettük górcső alá.

 • Tápegységek a Corsairtől

  A memóriaiparból ismert gyártó kipróbálja magát a tápok piacán is. Két moduláris termékét teszteltük.

 • ASUS blog: az optimális táp kiválasztása

  Hiába vettük meg az új HEDT processzort és költöttünk el 700 000 forintot egy VGA-ra, ha nem elég jó a tápegység, nem fogjuk kihasználni tudásukat.

Előzmények

Hirdetés