ASUS blog: notebook egyenesen az űrből

A ZenBook 14X OLED Space Edition egy nagy teljesítményű notebook különleges kiadása.

Az ASUS harminckét éves történetében sok érdekes momentum van – ezek közé tartozik, hogy a cég első notebookja, az 1997-ben kiadott P6300 a MIR űrállomásra is felkerült, és hiba nélkül helyt is állt a különleges körülmények között. Ennek emlékére jelent meg idén a CES-en a ZenBook 14X OLED speciális, Space Edition névre hallgató változata.


[+]

Ahogy azt a bejelentés kapcsán már írtuk, a különleges kiadás egyedi külső kapott, ami a Zero-G Titanium színnel kezdődik. Muszáj hangsúlyoznunk, hogy a név ellenére a burkolat nem titán, hanem a megszokott alumíniumötvözet, így megmaradhatott az alacsony tömeg és az ár sem szállt el túlzottan (a kizárólag felsőkategóriás hardvert tartalmazó Space Edition ajánlott ára 2000 dollár). Az összeszerelés természetesen példás, és ezt az ASUS a már megszokott MIL-STD810H szabványnak megfelelő tesztek mellett a NASA-féle SMC-S-016A tesztjeinek teljesítésével is bizonyítja.

[+]

Az egyedi szín mellett a burkolat egyedi mintázattal is dicsekedhet, a csuklótámaszon és a kijelző fedlapján is több, morze kódot is tartalmazó vonalban, mintában gyönyörködhetünk. A klaviatúrán vöröses színben pompázik az ujjlenyomat-olvasót rejtő bekapcsológomb és a szóköz billentyű, mely még egy kisméretű, Szaturnuszra (vagy egy Föld körüli pályára) emlékeztető ikont is kapott – idősebbek a klasszikus Space Lego ikonjára is asszociálhatnak. Utoljára hagytuk a leglátványosabb újdonságot, a kijelző hátoldalán található ZenVision kijelzőt, mely egy apró, 3,5”-es monokróm OLED panel. Ez kis mérete miatt alig fogyaszt energiát, és kitehetünk rá többféle animációt, szöveget, QR kódot (például névjegyünkkel), hasznos információkat stb. Testre szabása a ZenBookoknál megszokott MyASUS alkalmazáson keresztül történhet.


[+]

Ami a méretét illeti, egy 311 x 221 x 16 mm-es gépházról beszélhetünk, ez a 14 hüvelykes szegmensben teljesen rendben lévőnek mondható, az 1,4 kg-os tömeg viszont mutatja, hogy ez nem egy ultrahordozhatónak szánt modell. Ez a tömeg egy 63 Wh-s akkumulátort (is) magában foglal, mellyel méréseink szerint 7 óra 22 perces üzemidőre számíthatunk általános körülmények között. A mellékelt, 100 wattos USB-PD adapterrel a töltési idő kellemesen rövid, kevesebb mint másfél óra alatt újra 100%-on lehet az akkumulátor, úgy, hogy közben használjuk is a notebookot.


[+]

A készülék oldalaira viszonylag sokféle csatlakozó került: bal oldalon két Thunderbolt4, egy HDMI, jobb oldalon egy USB 3.2 Gen2 port található. Vezetékes Ethernet nincs, a WLAN adapter viszont Wi-Fi 6E-kompatibilis.

Természetesen egy „Space Edition” névvel kiadott notebookba nem kerülhet gyenge hardver, és ez tükröződik a felszereltségen is, mely esetünkben Core i7-12700H processzort, 16 GB memóriát és 1 TB-os SSD-t takar. A készülék elérhető ennél durvább konfigurációban is, például Core i9-12900H-val, de a vékony gépházat és az i9-12900H hűtési igényeit figyelembe véve valószínűleg az i7-12700H a jobb választás.

Specifikációk
Termék megnevezése ASUS Zenbook 14X OLED Space Edition
Processzor Intel Core i7-12700H – 6+8 mag, 1,7-4,7 GHz, 45 watt TDP
Memória 16 GB (SK Hynix) LPDDR5-4800
Kijelző 14"-es, 2880x1800 pixeles Samsung OLED panel, érintésérzékeny,
VESA Display HDR True Black 500 és Pantone tanúsítvánnyal
Grafika Intel Iris Xe G7
Adattároló 1 TB Samsung SSD, PCIe 4.0 x4
Kommunikáció - Intel AX211 Wi-Fi 6E
- Bluetooth 5.2
Interfészek - 2 db Thunderbolt 4
- 1 db USB 3.2 Gen2 Type-A
- 1 db HDMI 2.0b
- 1 db kombinált 3,5 mm-es hangcsatlakozó
Extrák ZenVision kijelző, billentyűzetvilágítás, ujjlenyomat-olvasó a bekapcsológombban, NumberPad
Akkumulátor 63 Wh
Méret 311 x 221 x 16 mm
Tömeg 1,4 kg
Operációs rendszer Windows 11 Home
Gyártó honlapja www.asus.com/hu
Termék honlapja ASUS Zenbook 14X OLED Space Edition (UX5401)
Garancia 3 év

A hardverek alapján egy nagyon erős irodai, általános feladatokra szánt notebookra számítottunk, és ebben nem is csalódtunk, a ZenBook 14X OLED Space Edition partner mindenben – kivéve a játékokat, de ez nem is baj (dedikált GPU nem szerepel az opciók között).

  • PCMark 10 Extended: 5591
  • Essentials: 11 043
  • Productivity: 7272
  • Digital Content Creation: 7036
  • Gaming: 4676

Utolsóként megemlítenénk még a kijelzőt is, mely Samsung gyártmányú OLED panelt használ és 2880x1800 pixeles felbontással rendelkezik. A képminőség, mint az utóbbi időben piacra dobott OLED paneles Zenbookoknál általában, tökéletes, a színhűség kiváló, a fénysűrűség magas, a színtér pedig, ahogy az elvárható, teljes mértékben lefedi a DCI-P3-at is.


[+]

Az ergonómiát tekintve egy széles, jól használható, kényelmes billentyűzetet használhatunk bevitelre. Numerikus rész nincs, de természetesen a tapipadon ott az ASUS-tól megszokott NumberPad, ami szerintünk még jobb is, mintha összezsúfoltak volna egy teljes 101 gombos klaviatúrát a 14 hüvelykes kijelző alá. A tapipad maga 129 x 73 mm-es, felületén könnyen siklik ujjunk.

A használat során szerzett tapasztalatokat összegezve az Zenbook 14X OLED Space Edition egy jól sikerült, erős, játékon kívül tulajdonképpen szinte mindenre bevethető noteszgép, illetve egész pontosan annak exkluzív kiadása. Hogy ez az exkluzivitás mennyire fontos (a „sima változat” 12500H-val, 512 GB-os SSD-vel már 380-390 000 forintért elérhető), azt mindenki döntse el maga. Az egyedi külső mindenesetre tetszetős, a ZenVision kijelző jópofa extra. A két ventilátorral dolgozó hűtés viszonylag alacsony zajszint mellett is képes kordában tartani a Core i7-12700H-t, de megkockáztatjuk, hogy a 12900H már felesleges ebbe a házba.

Wombath

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

  • ASUS blog: Vivobook és a majom

    A híres japán BAPE-vel állt össze az ASUS, együttműködésük eredménye pedig egy sok extrával felszerelt Vivobook lett.

Előzmények