Asus blog: ASUS VivoTab tablet - Atom processzorral is elegáns

Windows 8-as tabletből mára igen bőségesre duzzadt a felhozatal és tulajdonképpen minden ellenszenv ellenére az Intel Atom processzoros gépek is megtalálták a helyüket. Mivel az ilyen központi egységgel szerelt masinák egy vagy két fokkal olcsóbb árkategóriába esnek, egyes gyártók ennek megfelelően állnak hozzá a megtervezéséhez: olcsóbb anyagokat, jellemzően műanyagot használnak mindenhol, gyengébb kijelzőt építenek be és még sorolhatnánk. Nem úgy az ASUS-nál, ahol az Atom esetében is szerettek volna adni valami extrát azoknak, akik ezt igénylik. Ezekre az igényekre ad választ az ASUS a tavaly év végén bejelentett VivoTabbal.


[+]

Atom ide, Atom oda, jelen esetben szándékosan nem említettük egy lapon a szóban forgó eszközt és a kis költségvetést, ugyanis a VivoTab családnak létezik még olcsóbb változata, az általunk is tesztelt Smart, amire nem csak az olcsóbb anyagfelhasználás a jellemző, hanem számos olyan szolgáltatásról is le kell mondani, amit a VivoTab egyébként kínál. Merthogy ez az x86-os tablet majdnem mindet tud, amit a nagyok: noha IPS kijelzője nem Full HD-s, 10,1 helyett 11,6 colos, nagy fényerőre képes a kültéri használat érdekében, emellett a tízujjas beviteltől sem foszt meg bennünket (ebben a kategóriában ugyanis az 5 ujjas bevitel jellemző), plusz kapunk tollas beviteli lehetőséget is és Fit Glass védelmet!


[+]

Az anyaghasználatnál nem fukarkodtak az alumíniummal, plusz az extra akkumulátorral szerelt dokkoló is a csomag része, ami szintén nem műanyag. Ezek ellenére a VivoTab nem a legkönnyebb tablet, főleg nem dokkolóval együtt, de ne feledjük, hogy 11,6"-es tabletről beszélünk, kategóriájában pedig a 8,7 mm-es vastagág kiemelkedő eredmény. Az anyagtöbbletért amúgy is a dupla akkumulátor által kínált 19 órás üzemidő kárpótol bennünket.


[+]

Valamint ne feledkezzünk meg az olyan dolgokról sem, mint a négy hangszórós hangrendszer, ami egy multimédiára kihegyezett eszköznél nem elhanyagolható! A számításokért felelős Intel Atom Z2760 persze nem jobb vagy rosszabb semmivel, mint amit a konkurensek kínálnak, mondhatni az alapok és a szorosan hozzá tartozó sallangok (Wi-Fi, Bluetooth, eMMC tároló stb) terén nincs különbség.


[+]

Hova is akarunk ezzel kilyukadni? Sokat próbálgattuk az elmúlt napokban a VivoTabot és két hátrányt leszámítva nem igazán tudunk hátrányt mondani: kijelzője nem nyitható 130 foknál szélesebbre és a tollnak nem csináltak bölcsőt/tartót. Fogása egyénként kényelmes, a kijelző és a tollas bevitel remek, a hajtogatós dokkoló pedig az ASUS számára rutinfeladat és az ezen lévő beviteli eszközök is jól használhatóak. Persze a hardvertől nem vártunk megváltást (nem is következett be), de böngészni, dokumentumot szerkeszteni, rajzolgatni és egyéb (nagy számítási teljesítményt nem igénylő) alkalmazással jól tudtuk használni. Akár úgy is fogalmazhatunk, hogy másodlagos gépként tökéletesen megállja a helyét: otthon használhatjuk az erős PC-t, ha pedig mennünk kell, akkor magunkhoz vehetjük a hosszú üzemidőre képes VivoTabot.


[+]

Az ASUS VivoTab nem csak szép de sokat is tud, így tulajdonképpen az atomos Windows 8 tabletek Rolls-Royce-a lehetne, ha ebben a kategóriában beszélhetünk ilyesmiről. Sajnos ez az árában is tükröződik (nagyjából 270 000 forint dokkolóval, 2 év garanciával).

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények