ASUS blog: kevés helyre mini PC

Aki nem ért hozzá, az gyakran lenézi ezeket az apró számítógépeket, pedig sok helyre nincs náluk jobb választás.

A laikusok általában a notebookokat és az asztali számítógépeket ismerik, és nagyon elcsodálkoznak, ha szembejön velük egy Intel NUC vagy valamilyen hasonló eszköz (és akkor az USB kulcs méretű StickPC-kről még nem is beszéltünk). Pedig sok szituációban és munkahelyen teljesen feleslegesen használnak notebookot vagy asztali PC-t ezen apróságok helyett, és fizetnek feleslegesen többet vagy kötnek kompromisszumot az ergonómia területén.

Ha fel kéne sorolni, hogy hova érdemes mini PC-t választani, akkor sok irodai és otthoni munkahely is beleesne a szórásba: gyakorlatilag mindenhova, ahol kevés a rendelkezésre álló hely, nincs szükség óriási 3D-s teljesítményre, fontos a jó ergonómia, a hordozhatóság viszont nem szempont. Ezekben a szituációkban kényelmes és viszonylag költséghatékony megoldás lehet valamilyen, VESA kerettel egy monitor hátoldalára szerelhető mini PC, mely így nem foglal helyet az asztalon, viszont a nagy kijelzővel, asztali billentyűzettel és egérrel a megszokott PC-s kényelmet nyújtja. Ezekbe a gépekbe rendszerint notebookban használt hardver kerül, így teljesítményük nyilván elmarad egy klasszikus asztali géptől, dedikált GPU-t pedig ritkán kapunk velük, viszont cserébe fogyasztásuk igen kedvezően alakul, és általában csatlakozókban sem szenvedünk hiányt.

Lássunk pár tipikus példát, ahol például szinte biztos, hogy jobb egy mini PC, mint akár egy notebook, akár egy asztali gép! Ilyen például a nagyszülők lakása, akik általában valamilyen alsó kategóriás notebookon neteznek és tartják a kapcsolatot a családtagokkal, barátokkal. Ide azért kerül notebook, mert nem igényel szerelést, nem kell helyet találni gépháznak és kis helyet foglal. Nos ez pontosan az a szituáció, ahol egy 22”-es monitor és egy mini PC (például egy mindössze 115 x 115 x 49 mm-es ASUS Mini PC PN40) hosszabb távon sokkal jobb lehet, hiszen nem egy 15,6”-es kijelző és egy notebookbillentyűzet van az ember előtt, kényelmesebben használható minden. A helyfoglalásban minimális az eltérés, a szerelési igény minimális, a zajszint és a fogyasztás pedig összemérhető egy notebookéval, ahogy az árban sem lesz komoly különbség.

Hasonló okokból lehet jó választás egy ilyen gép irodai munkákhoz: ha nincs szükség a noteszgép hordozhatóságára, és nincs igény egy asztali gép bővíthetőségére, akkor alacsony fogyasztással, költséghatékonyan berendezhetjük a helyiséget, ráadásul várhatóan a zajszint is alacsony marad. Az említett ASUS PC PN40 esetében két adattároló szerelhető be, tehát kapacitásproblémák sem lesznek.


[+]

Valószínű persze, hogy az apró méretek miatt lesznek majd olyan vélemények, hogy ezek a gépek lassúak, pedig ez nincs feltétlenül így, az ASUS például komoly multimédiás felhasználásra is kínál ilyen eszközt a ProART PA90 képében. Ebbe a 36 cm magas, 18 cm átmérőjű hengerbe Core i9-9900K processzor és NVIDIA Quadro RTX4000 kerülhet, ezek mellé pedig 64 GB RAM-ot és három adattárolót kérhetünk.


[+]

Természetesen általánosabb felhasználásra a ProART PA90 túlzás – a Mini PC PN50 viszont ideális választás lehet. Ez a klasszikusabb, dobozra hasonlító formatervet kapta, tehát könnyen felszerelhető egy monitor hátára (mérete 115 x 115 x 49 mm), belsejében pedig egy, a notebookokban már bizonyított AMD Renoir lapkát találunk. Ez a csúcsmodellben lehet a Ryzen 7 4800U is akár, nyolc maggal, 16 szállal és 4,2 GHz-es Max Boost órajellel, de választható a Ryzen 5 4500U vagy a Ryzen 3 4300U is. A kis gépházban két notebookmemória-foglalat kapott helyet, háttértárból pedig egy M.2-es és egy 2,5”-es modellt tudunk beépíteni.


[+]

Kis mérete dacára a kommunikációs lehetőségek igencsak gazdagok: számítógépes hálózathoz 2,5 Gbps-os Ethernettel vagy Wi-Fi 6-tal csatlakozhatunk, és van Bluetooth is, ami felhasználható például vezeték nélküli egérhez és billentyűzethez. A gépházon öt USB port található, ebből kettő 3.2 Gen2 Type-C, melyek DisplayPortként is működhetnek, a többi USB 3.2 Gen1 sebességgel. További videós kivezetésként egy HDMI és egy teljes értékű DisplayPort csatlakozó jöhet szóba, de az utóbbi modelltől függően lecserélhető D-Subra, RS232 (soros) portra vagy egy második Ethernetre is.

Mindennek köszönhetően a PN50 egyszerre akár négy darab 4K-s kijelzőt is képes kezelni, de boldogul a 8K/60 Hz-cel is. Az üzleti felhasználók számára hasznos extra, hogy a gép részese az ASUS Corporate Stable Model programnak, ami a Control Center Express nevű, távoli eszközmenedzsmentet lehetővé tévő szoftveren túl azt is garantálja, hogy három évig alkatrészellátási gondjaink sem lesznek.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Előzmények