Asus blog: ASUS Miracast Dongle - képet a kijelzőre, vezeték nélkül!

Miracast?

Az ASUS 2013 őszén jelentette be, hogy piacra lép egy olyan speciális, kisméretű termékkel, amelynek segítségével bármilyen HDMI porttal rendelkező megjelenítő eszközt Miracast kompatibilissé varázsol. Ez papíron ígéretesnek tűnt, hiszen egy olyan, a Wi-Fi Szövetség által kidolgozott és kézben tartott szabványról van szó, amely hasonlóan az Intel féle WiDi-hez kép-, hang- és audiovizuális tartalmak vezeték nélküli átviteléhez fejlesztettek ki. A technológia előnye, hogy nincs szükség köztes eszközre, tehát elérési pontra vagy routerre, hiszen a két készülék között közvetlen Wi-Fi kapcsolat létesíthető.

Asus Miracast Dongle
Asus Miracast Dongle [+]

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ennek segítségével egy kompatibilis okostelefon vagy tablet képe átlőhető egy az eljárást szintén támogató televízióra vagy projektorra. Persze a dolog fordítva is működik, így például ha megy a tévében a Forma 1, ki lehet vinni a tabletet a kertbe a bográcshoz, és ott, azon keresztül nézni a futamot.

Maga a termék

A beszélő nevű Miracast Dongle első pillantásra úgy fest, mint egy átlagos, Android operációs rendszert futtató, okostévés szolgáltatásokkal kecsegtető smart stick. Azokhoz hasonlóan ez a dongle is egy óriási pendrive-ra hasonlít, amelynek orrán az USB helyett egy HDMI csatlakozó kapott helyet. Viszont kártyaolvasó és hagyományos USB port nincs rajta, mindössze a tápellátásra szolgáló Micro USB bemenet kapott helyet az oldalán egy reset gomb társaságában.

ASUS Miracast Dongle ASUS Miracast Dongle

ASUS Miracast Dongle
ASUS Miracast Dongle [+]

A készülékházat jól megszórták szellőzőnyílásokkal, így még az intenzív használat közben sem melegedett át. A céglogón kívül egy darab kontroll lámpát is elhelyeztek az egyébként egészen mutatós terméken. Kár hogy ez utóbbi tulajdonságnak csak a projektoroknál lehet bármi jelentősége, hiszen ha tévénél használják, akkor az időt valószínűleg a hátlapra dugva tölti. Kis méretének (111 x 32 x 11 mm) és 35 grammos súlyának köszönhetően a hordozhatósággal nincs probléma, egy közepes méretű zsebben vagy kisebb táskában is kényelmesen elfér.

ASUS Miracast Dongle
ASUS Miracast Dongle [+]

A dobozában a használati utasítás mellett helyet kapott, egy, az energiaellátást szolgáló USB kábel, egy a hálózati áramforrásba dugható tápcsatlakozó, és egy kilencven fokban bekanyarodó HDMI adapter. Erre szükség lehet, hiszen jó pár tévénél egyszerűen nem jut neki elég hely, de az is igaz, hogy egy rövid kábel jobb lett volna, hiszen falra akasztott tévénél még így is problémás lehet a használata.

Működés közben

A használata pofonegyszerű, hiszen csak csatlakoztatni kell a megjelenítőhöz, a kompatibilis mobil eszközön pedig tévén felbukkanó utasításokat követve aktiválni a kapcsolatot. És itt el is érkeztünk az egyetlen hiányosságához, hibájához is, hiszen a termék nem minden tablettel és mobiltelefonnal képes együttműködni. A támogatott típusok (lista a cikk végén) közül is csak azok jöhetnek szóba, amelyeken Android 4.2 vagy Windows 8.1 operációs rendszer fut. Egyébként kétsávos (2,4 és 5 GHz-es) 802.11 a/b/g/n típusú Wi-Fi kapcsolatot használ, aminek az az előnye, hogy a jelátvitel jól megválasztott frekvencia esetén stabilabb, ha egy adott helyiségben több vezeték nélküli hálózat vagy eszköz üzemel egy időben.

ASUS Miracast Dongle ASUS Miracast Dongle
ASUS Miracast Dongle [+]

Használat közben a sebessége teljesen rendben van, minimális késleltetéssel kell csak számolni, ami tényleg századmásodpercekben mérhető. Ez pedig olyan rövid idő, ami egyáltalán nem zavaró még játéknál sem. Akadozás nem jelentkezett még nagy felbontású audiovizuális tartalmak lejátszása, fényképek villámgyors scrollozása vagy nagyítása során sem.

Vélemény

Teljesen „pöpec”, kifejezetten felhasználóbarát kis eszközt ismertünk meg a Miracast Dongle személyében, kár, hogy a kompatibilis eszközök köre viszonylag szűk. Már kapható 19 990 forintos áron, ami nem kevés, viszont az is igaz, hogy az ember cserébe kap egy olyan funkciót, amellyel tovább tágíthatja az otthoni szórakozás korlátait.

ASUS Miracast Dongle - kompatibilis eszközök
ASUS MeMO Pad HD 7/ME173X
ASUS MeMO Pad FHD 10/ME302C
ASUS MeMO Pad FHD 10 LTE/ME302KL
Nexus 7 (2013)/ME571K/KL
ASUS Transformer Pad/TF701T
ASUS Fonepad 7 /ME372CG
ASUS MeMO Pad 10/ME102A
ASUS MeMO Pad 8/ME180A
ASUS MeMO Pad 7 3G/ME175X
ASUS Fonepad Note6/ME560CG
ASUS The new Padfone Infinity
  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények