ASUS blog: monitorok hajlított vonalban

Bár megjelenésük óta némileg csökkent az ívelt kijelzők népszerűsége, egyes területeken még mindig ezek adják a legjobb élményt.

Amikor a 2010-es évek elején megjelentek az első hajlított kijelzők, sokan csodájára jártak a technológiának, és egy ideig szinte kötelező volt nagyobb képméretnél valamilyen ívelt panellel szerelni a monitorokat, tévéket. Aztán a lelkesedés valahogy alábbhagyott, és például a televíziók esetében szinte teljesen el is tűntek a piacról. PC-s környezetben azonban még tartják magukat, és ez nem véletlen: a méterek helyett csak karnyújtásnyiról, általában egyedül szemlélt paneleknél igenis van létjogosultsága az ívelt felületnek – csak éppen nem minden esetben!

Természetesen a legnagyobb előny az igazán széles megjelenítőknél jelentkezik, és azoknál a felhasználóknál, akiknek a magával ragadó élmény a fontos. Ezek elsősorban a játékosok lesznek, akik számára az ASUS több, hajlított OLED panelre épülő ROG kategóriás terméket is kínál, de például házimozi-rajongóknak, multimédiás szakembereknek is érdemes lehet megfontolni ezt a lehetőséget.


[+]

Aki tehát elsősorban játékhoz keres magának egy igazán profi megjelenítőt, annak nem kell tartania az ívelt megoldásoktól, azok ugyanis több előnnyel is rendelkeznek! Ezek közül talán a legfontosabb a magával ragadó élmény, hiszen így a felület sokkal jobban illeszkedik látómezőhöz, sokkal jobban képes a „bent vagyunk a térben” érzést nyújtani. Ráadásul, mivel a felület pontjai és a szemünk közötti távolság kisebb mértékben csökken a kép széle felé, így a széles képen a torzítás is kevésbé jelentkezik. Egyes esetekben a szem is kevésbé fárad, hiszen nem kell folyamatosan „átfókuszálnia”, amikor a kép közepéről a kép szélére kerül a tekintet.

Bár a modern panelek, különösen az OLED megoldások esetében a betekintési szög változása nem rontja számottevően a színeket vagy a kontrasztot, azért nem mindegy, hogy pontosan merről nézzük őket, különösen egy adott képen belül. Ezért főleg a nagyméretű és/vagy ultraszéles kijelzőknél az ívelt felület konzisztensebb fényerőt és látszólagos kontrasztot kínál a felhasználóknak. Mindezek után egyértelmű tehát, hogy a hajlított kijelzőknek igenis van létjogosultsága, nem véletlenül épül ilyen panelekre az ASUS két újdonsága, a ROG Swift OLED PG34WCDM, illetve nagyobb testvére, a ROG Swift OLED PG49WCD!

Mindkét modell – illeszkedve a tajvani gyártó termékfilozófiájába – OLED panelre épül, amivel a végtelen kontraszt és tökéletes fekete mellett a nagyon élénk színek is biztosíthatók. Ezek ideális tulajdonságok játékra, multimédiás fogyasztásra kihegyezett monitoroknál, de az ASUS azokra is gondolt, akik ilyen területen dolgoznának is ezekkel a kijelzőkkel, ugyanis a gyári kalibrációnak köszönhetően a delta E érték mindkét modellnél 2 alatt marad.


[+]

Ami az egyes modelleket illeti, a kisebb, 34 hüvelykes példány egy 3440x1440 pixeles felbontású modern, 21:9 képarányú, harmadik generációs, az elődöknél 30%-kal magasabb fényerőt kínáló WOLED panelre épül, mely 800 mm sugarú ív mentén hajlított. A készülék DisplayHDR 400 True Black tanúsítvánnyal rendelkezik, és teljes mértékben képes lefedni a DCI-P3 színteret, a képminőségre tehát biztos nem lehet panaszunk a HDR tartalmak esetében sem.

A játékosok igényeinek kielégítését ezeken felül 240 Hz-es maximális frissítés és G-Sync/FreeSync Premium Pro/VESA AdaptiveSync támogatás is szolgálja, illetve a ROG kijelzőktől megszokott extrák, mint mondjuk az Extreme Low Motion Blur, a ROG Gaming A.I. és a Game Visual is rendelkezésre állnak. A szövegek megjelenítését a Clear Pixel Edge technológia teszi élesebbé, csökkentve a kontúroknál jelentkező zöld és vörös kromatikus aberráció eltüntetésével. A képbeállítások a kijelzőn és a PC-n keresztül is elérhetők, utóbbi esetben a DisplayWidget Centernek köszönhetően.

Az OLED kijelzőknél fel szokott merülni a beégés problémája – az ASUS ez ellen több megoldást is bevet, így például egy speciális, nagy hatásfokú hűtőbordázatot, ami csökkenti a panel melegedését.


[+]

A játékosoknak fontos funkciók mellett a PG34WCDM azért bőven rendelkezik a munkát és a mindennapi használatot megkönnyítő szolgáltatásokkal is. A DisplayWidgetről már volt szó, de mi ide sorolnánk az integrált ROG Smark KVM átkapcsolót is, amivel a monitorra kötött egérrel és billentyűzettel két számítógépet is irányíthatunk. Ez a 90 watt leadására képes Type-C portos USB hubbal kombinálva lehetővé tesz például olyat, hogy az asztali PC mellett egy gamer notebookot is csatlakoztassunk a monitorhoz, majd a kettőt párhuzamosan használhassuk, fájlokat cserélhessünk közöttük, és így tovább.

Mivel a kijelző a PIP és PBP megjelenést is támogatja, a két számítógép képét akár egyszerre is láthatjuk. Végül megemlítenénk még az ergonómiához fontos állványt is, mely dönthető, forgatható és még magasságában is állítható, tetején pedig egy állványmenet található, amivel kamerát vagy például egy második monitort rögzíthetünk a kijelzőre. Bemenetből az említett Type-C mellett két HDMI 2.1 és egy DisplayPort 1.4 került még rá, maximális fénysűrűsége pedig 450 cd/m².


[+]

Bár a PG34WCDM sem apróság, de mégis eltörpül a gigantikus PG49WCD mellett. Ez a 49”-es képátlót egy ultraszéles, 32:9 képarányú, 1800 mm-es sugarú ívvel rendelkező QD-OLED panellel biztosítja. A kijelző gyakorlatilag két darab egymás mellé tett 1440p-s képernyőnek felel meg, így nagyon jó párosítás például szimulátorokhoz. Az összesen 5120x1440 pixeles felbontású monitor HDR üzemmódban 1000 cd/m² maximális fénysűrűségű és teljes HDR-élményt tud biztosítani, e mellé pedig 144 Hz-es frissítési frekvencia, FreeSync Premium Pro támogatás, 0,03 ms-es GTG válaszidő tartozik. A megjeleníthető színtartomány természetesen itt is lefedi a teljes DCI-P3 színteret.

A nagy fényerővel párhuzamosan növekszik a beégés veszélye is, ezt elkerülendő az ASUS a panel hátoldalára egy grafénréteget vitt fel, ami a megszokott hővezető anyagoknál két nagyságrenddel jobb hatásfokkal képes a felesleges hőt eltávolítani. Ez, illetve az elektronikához tervezett egyedi hűtőborda, na meg persze a DisplayWidget Center alkalmazásba épített karbantartó funkciók segítenek az OLED megóvásában. Szintén a magas fényerő miatt fokozottan érdekes a 34”-es, kisebb testvérben is rendelkezésre álló Uniform Brightness, mely az ASUS saját ABL megoldása, és abban segít, hogy HDR megjelenítés esetén ne változzon például a fehér hátterű Windows-ablakok fényereje méretüktől függően.


[+]

Ahogy kisebb testvérénél, úgy az extrák között itt is megtalálhatók a játékosoknak szánt Game Visual, ELMB, Shadow Boost szolgáltatások, és nem marad ki a repertoárból a ROG KVM Smart átkapcsoló sem a 90 wattos töltést biztosítására is képes Type-C konnektorral (ráadásul itt aztán tényleg kihasználhatjuk a PBP megjelenítést). Az állvány ennél a kijelzőnél is a PG34WCDM-hez hasonlóan sokoldalú, tehát dönthető, forgató és magasságában is állítható, a csatlakozóknál pedig ugyanúgy két HDMI 2.1-re és egy DisplayPortra támaszkodhatunk, persze az említett, DP Alt üzemmódot ismerő Type-C mellett.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények