ASRock Z77 OC Formula: a nagy gyártók nyomába ered az ASRock

Az ASRock Z77 OC Formula alaplap először a Computexen volt látható. Bár akkor sokan csak koncepcióról beszéltek, valójában sorozatgyártásba kerülő termékről van szó, ami most a ChipLoco gyártói forrásokra hivatkozó híréből kiderült. Ez alapján úgy tűnik, hogy bár a keményvonalas játékosokat és tuningosokat megcélzó felsőkategóriás termékek terepét eddig az ASUS, Gigabyte és MSI triumvirátus uralta, negyedikként az ASRock is csatlakozni kíván ehhez a táborhoz.

Hirdetés

Vélhetően a korábbi, ASUS-szal történt együttműködés során az ASRocknál sikerült elsajátítani a szakma komolyabb fogásait, mert a gyártónak a háttérben fokozatosan sikerült felépítenie a márka új arculatát, mely most már nem csak az olcsó, belépőszintű alaplapokról szól, hanem jól láthatóan készen áll arra, hogy szintet lepjen. Ennek első fázisa lehet az ATX-nél nagyobb CEB méretű ASRock Z77 OC Formula alaplap. Az Intel LGA1155-ös foglalatba illeszkedő processzorok fogadására készített termékre mindenből a legjobbat próbálták rápakolni: prémium "gold" japán kondenzátorok, 12+4 fázisú Digi-Power VRM, aranyozott CPU és memóriafoglalat érintkezők, vízzel és levegővel hűthető VRM bordák, 4+8 tűs EPS tápcsatlakozók, valamint Gelid GC-Extreme hővezető paszta a szükséges helyeken. Mindezt a tuning világából ismert NickShih előre beprogramozott OC BIOS profiljával fejelték meg – és ehhez természetesen dupla BIOS dukál.


(forrás: ChipLoco)

Az alaplap további specifikációi nem okoznak meglepetést. A négy DIMM foglalatba 32 GB DDR3 memória pakolható, bővítéshez pedig két darab PCI Express 3.0 x16-os, egy PCI Express 2.0 x16 (a gyakorlatban ez x4-nek felel meg elektronikai szempontból) és két PCI Express x1 foglalat áll rendelkezésre. A hanggal és hálózattal kapcsolatos részt nem túlozták el, előbbiből a Realtek ALC989-as kodekre, utóbbiból pedig a Broadcom BCM57781 Gigabit Ethernet vezérlőre esett a választásuk. A tárolók terén az extrát az integrált Marvell SE9172-es chip képviseli, ezzel a SATA 6 Gbps-os portok száma 6 darabra nőtt, ami mellett pedig változatlanul jelen van 4 db SATA 3Gbps-os aljzat a Z77 Express vezérlőlapka jóvoltából.

Az alaplapon továbbá 8 darab csatlakozási pont található a ventilátoroknak (ebből kettő PWM-es), emellett feszültségmérő pontok, POST kijelző, integrált bekapcsoló és reset gombok, illetve Rapid OC gomb (a hozzátartozó, órajel állítására szolgáló +/- gombokkal) található. A hátlapot főként az USB portok uralják, köztük 6 darab 3.0-s és 4 darab 2.0-s kapu, továbbá itt trónol az Ethernet és PS/2 csatlakozó, a HDMI kimenet, a CMOS Clear gomb, továbbá a hangkivezetések is.


(forrás: ChipLoco)

Az ASRock egyelőre nem nyilatkozott az alaplap áráról, de vélhetően sem erre, sem pedig a piaci megjelenésre nem kell sokat várni, ugyanis ez a jövő hónapban esedékes. A gyártó annyit azért hozzátett, hogy az újdonság egy új tuningszoftverrel (Formula Drive) és „moderált árcédulával” fog debütálni.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés