Az ASRock külső órajel-generátorral kerüli meg az Intel által szabott korlátokat

Az ASRock egy hónapja jelentette be azokat az új BIOS-okat az alaplapjaihoz, amelyek gyakorlatilag megszüntetik a korlátlan BCLK tuningfunkciót. Ezeket valószínűleg az Intel nyomására kellett kiadni ilyen formában, hiszen a vállalat nem szeretné, hogy a szorzózárral rendelkező Skylake processzorokkal a felhasználók nagyobb órajeleket érjenek el.

ASRock Fatal1ty H170 Gaming K4 HYPER és Fatal1ty B150 Gaming K4 HYPER ASRock Fatal1ty H170 Gaming K4 HYPER és Fatal1ty B150 Gaming K4 HYPER
ASRock Fatal1ty H170 Gaming K4 HYPER és Fatal1ty B150 Gaming K4 HYPER [+]

Az ASRock azonban most bejelentett két olyan alaplapot, amelyek külső órajel-generátort kaptak. Egészen pontosan a Fatal1ty H170 Gaming K4 HYPER és Fatal1ty B150 Gaming K4 HYPER nevű megoldásokról van szó, amelyek pontos másolatai a Fatal1ty H170 Gaming K4 és Fatal1ty B150 Gaming K4 alaplapoknak, viszont a HYPER jelző mögött bújik meg a lényegi extra, ez ugyanis lehetővé teszi a precíz BCLK órajel beállítását 0,0625 MHz-es lépcsőkben, ami például lényegesen jobb az Intel órajel-generátora által kínál 1 MHz-es lépcsőnél.

Azt meg kell jegyezni, függetlenül attól, hogy ezek az alaplapok külső órajel-generátort használnak, tehát nagyrészt mentesülnek az Intel mesterséges, tuningra vonatkozó korlátozásaitól, még nem garantálnak semmit. Az órajelemelés ugyanis minden formában egy olyan beavatkozásnak számít, ami túlmutat azon a felhasználási formán, amire a gyártók szánják ezeket az alaplapokat, így a tuningra ezúttal sincs garancia.

Előzmények

Hirdetés