Aspire One 725 netbook - AMD C-60 APU, második felvonás

Az Acer bő nyolc hónappal ezelőtt mutatta be az Aspire One 722 C62-t, ami külsőre és a tudás tekintetében az utolsó csavarig megegyezett a még ennél is korábban megjelent C62 jelzés nélküli 722-es modellel. A C62 egyetlen újítása, hogy az addig alkalmazott AMD C-50 APU-t cserélték le a C-60-as megoldásra. Az imént felsorolt netbookokban még az AMD Hudson-M1 (vagy A50M) vezérlőhíd kapott helyet, aminek több hiányossága is volt.


[+]

Példának okáért a korábbi netbookok kizárólag USB 2.0-s portokat kezeltet és Gigabit Ethernet támogatása is hiányzott. Ezeket maximum külső vezérlők beiktatásával lehetett volna pótolni, de értelemszerűen ezek mind hatással lettek voltak a vételárra. Sokaknak még mindig elegendő lenne a C-60-as APU teljesítménye, viszont időközben az igények megváltoztak, az USB 3.0 ma már szinte kihagyhatatlan, és egyre nagyobb igény mutatkozik a Gigabit Ethernet vezérlők iránt is, a hagyományos 10/100-as kapcsolattal szemben.


[+]

Az Acernek tehát lépnie kellett, így a szintén 11,6"-es Aspire 725-ből már a fent említett funkciók egyike sem hiányzik. A megoldást a Hudson-M1 vezérlőhíd lecserélése jelentette, így a Hudson-M3L-re (A68M) alapozva a natív USB 3.0-s és a Gigabit Ethernet támogatás is elérhető, emellett még SD-vezérlőt is tartalmaz, tehát a 722-nél korábban erre a célra rendeltetett vezérlő árát is megspórolta az Acer. Persze biztosra vehető, hogy a korszerűbb vezérlőhíd drágább is, mint az eddig használt.


[+]

Ha már úgyis hozzányúltak a notebookhoz, további apróbb változtatásokat is eszközöltek rajta; például faragtak a házon, azaz kicsit karcsúbbá tették azt, és átpozicionálták a portokat. Átszabták egy kicsit a billentyűzetet is, a gombok között tágasabb helyet hagytak és ide is jutott a borításból, de működése is határozottan jobb lett. Ami viszont maradt a régi: belül a félfényes felület és a touchpad, valamint változatlanul fényes fedélbe rakták a szintén fényes felületű, 1336x768 képpont felbontású kijelzőt.

Véleményünk szerint az Aspire One 725 összességében véve előnyére változott, és kiegészült néhány hiánypótló funkcióval. Korábbi megállapításunk (amit a PH!TV-ben Pheke is igazolt), a C-60 teljesítménye kielégítő, és ez továbbra is így van, amiben nagy szerepet játszik a 2 GB RAM és persze az APU-ba integrált Radeon HD 6290 grafikus vezérlő is.

Az Acer Aspire One 725 megjelenése egy hónap múlva várható, az ára pedig Windows 7 Home Premium operációs rendszerrel 120 000 forint lesz.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Előzmények