Az ARM nagyon tolja az OpenCL szekerét

Az elmúlt év augusztusában írtunk az ARM Mali-T600-as sorozat képességeiről, és már akkor leolvasható volt a cég terveiről, hogy az új Midgard architektúra erősen az általános számítási hatékonyságot helyezte előtérbe. A brit tervezőcég az idei GDC-n is jelen volt, és kiemelt témaként az OpenCL került előtérbe, amely felülethez már kínálnak fejlesztőeszközöket a Linux és Android operációs rendszerekre. Mint ismeretes, a Google az Android aktuális verzióiba már formálisan beépítette az OpenCL támogatását, de jelen pillanatban a végfelhasználóknak szánt készülékekben ez a funkció le van tiltva. A keresőóriás azonban a WebCL legnagyobb támogatója, így az OpenCL számukra is fontos, vagyis a következő Android verziók egyikében már mindenkinek elérhető lesz a felület. Erre nem csak az ARM készül, hanem a többi IGP-t fejlesztő cég is, így a hardveroldali támogatással nem lesz gond.

Az ARM Mali-T600-as sorozat az OpenCL 1.1-es felület úgynevezett Full Profile verzióját támogatja, vagyis lényegében azt, ami az asztali rendszereknél is elérhető. A vállalat elsődleges formában a játékfejlesztőknek ajánlja a rendszert, azon belül is fizikára és mesterséges intelligenciára vonatkozó feladatok gyorsítására, de használható hang- és gesztusfelismerésre, a virtuális valóság megteremtésére, illetve a különböző multimédiás lejátszók esetében a képminőség javítására.

A játékok szempontjából az ARM egy Seemore nevű demonstrációt készített, mely tulajdonképpen azt hivatott bemutatni, hogy a mire képes az új generációs IGP-k közül a Samsung Exynos 5 Dual rendszerchipben használt Mali-T604, mely kvázi a sorozat leggyengébb tagja. Ennek a fejlesztésnek a teljesítménye felemás, mivel a mai programokkal nincs igazán kibékülve. Gyorsnak mondható ugyan, de nem a leggyorsabbnak, viszont vitathatatlan tény, hogy olyan dolgokat is megold, amitől a mai ultramobil IGP-k nagy többsége padlót fogna.

Az OpenGL ES 3.0-ra épülő Seemore demonstráció a Bullet fizikai motort használja, és a több fizikára vonatkozó számítást is gyorsít az IGP az OpenCL felületen keresztül. A fényhatásokat egyébként az Enlighten motor szépíti, ami igen jól dolgozik ultramobil szinten is.

Az ARM az integráció elmélyítésére is kitért. Korábban már beszámoltunk a Mali-T600-as IGP-k legnagyobb titkáról, ami a GDC-n végleg hivatalossá vált. Ennek megfelelően Midgard architektúra által használt multiprocesszorok konkrétan úgy lettek tervezve, hogy valós értékű koprocesszorai legyenek a Cortex-A50-es termékcsalád magjainak. Ezzel a központi és a grafikus processzor ugyanazokat a 64 bites pointereket használhatja, illetve a CoreLink CCI-400 összeköttetéssel teljesen koherens memóriát oszt meg a CPU és az IGP.

Az ultramobil vonalon egyébként mindenki erre halad, csak az ARM gyorsabban lépked, mint a többiek, de az általános jövőkép szempontjából nagy az egyetértés a cégek között.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ARM

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés