Mindent internetre kötne közös fejlesztésével az ARM és az IBM

Az IoT (Internet of Things) iparág komolyan lázban tartja a cégeket, hiszen a piackutatók szerint az internetre köthető eszközök piaca komoly növekedés előtt áll. Ehhez persze nem csak hardverek, hanem szoftverek is kellenek, amelynek alapjait az ARM már lefektette. Ebbe azonban nem olyan egyszerű csak úgy beleugrani, hiszen komoly tesztelések előzik meg a végtermékeket, így az IBM és az ARM elkészített egy IoT starter kit csomagot, amely segíti a prototípus koncepciók relatíve olcsó elemzését a partnerek számára.

A starter kit két részből áll. Az egyik modul egy ARM Cortex-M4-es mikrovezérlőt használ némi memóriával, és ezen lehet futtatni az egyetlen feladatot. A másik modul ennek a kiegészítéseként különböző szenzorokat kínál, amelyekkel a szükséges információkat meg lehet szerezni a mikrovezérlő számára. A modulok egymás mellett csatlakoztathatók az internetre egy Ethernet kábelen keresztül, vagy helyileg hozzáköthetők egy számítógéphez az USB porton.

Nagyjából pár perc után az egész tesztrendszert fel lehet konfigurálni, és az internetre kötve az IBM szolgáltatásai is élnek, így a szenzor által érzékelt különböző adatok lekérhetők az erre kialakított weboldalról.

Innentől elkezdődhet a valós fejlesztés, hiszen egyelőre csak nyers adatok továbbítása és lekérdezése történik, de ezzel megoldható, hogy az IBM felhőben elérhető eszközeivel konfigurálható legyen a starter kit működése. Például a csomag hozzáköthető egy kompatibilis lámparendszerhez, így a környezeti kondíciókhoz köthető a lámpák fel- és lekapcsolása. Ezt az IBM felhője végezné a beérkező adatok kiértékelésével, de természetesen feltételeket a felhasználó szabná meg.

Felmerültek az egércsapdák is, amelyeket kihelyezés után nem kellene engedélyezni, mivel a felhő folyamatosan figyelné, hogy a csapda elkapta-e a rágcsálót, vagy még nem fogott semmit. Természetesen siker esetén azonnal küldhető az értesítés, és a felhasználó már mehet is takarítani. Ez nagyon szürreális példa, de az IBM jelezni szerette volna, hogy mi mindenre van lehetőség. Persze valószínűleg nem ettől az ötlettől fog felemelkedni az IoT iparág – habár ki tudja?

A starter kit minden érintettnek szól, aki érdeklődik az IoT iparág iránt. Nyilván komolyabb feladatokhoz többet is lehet rendelni, tehát a lehetőségek szinte korlátlanok. Az 50 és 200 dollár közötti árral érkező csomag még idén elérhető lesz.

  • Kapcsolódó cégek:
  • IBM
  • ARM

Előzmények

Hirdetés