Az ARM bemutatta a viselhető eszközök szoftveres alapját

Az ARM nemrég prezentálta a Cortex-M7 jelzésű processzormagot, amely kifejezetten alkalmas lesz a komoly növekedés előtt álló viselhető eszközök piacára, de a vállalat szerint egy hardver ma már kevés a sikerhez. Éppen ezért a brit processzortervező cég bemutatta az mbed platformot, amely a viselhető eszközök szoftveres alapját tesz le teljes ökoszisztémát kínálva a partnerek számára.

Az ARM az mbedet az előző évben felvásárolt Sensinode fejlesztéseiből újította fel. A vállalat felismerte, hogy szoftveres ökoszisztéma nélkül a hardver nem ér semmit, ami egyébként abszolút logikus elem, de furcsamód a viselhető eszközök piacára pályázó cégek közül csak a MediaTek kínál a partnerei számára teljes platformot. Bár sok érintett az Android Wear rendszerben gondolkodik, ez a fejlesztés csak a viselhető eszközök piacának egy apró szeletét képes lefedni (ráadásul azt sem teszi igazán jól), vagyis az operációs rendszerrel kapcsolatos problémák messze nincsenek megoldva. Mivel a fejlesztési költségek jelentős részét teheti ki a szoftver az ARM jobbnak látta ezt a tényezőt a saját kezébe venni.

Az ARM mbed platform két részből áll. Az egyik maga az mbed operációs rendszer, ami egy végletekig az adott eszközhöz szabható megoldás. Amelyik cég ARM fejlesztésre építi a viselhető eszközét lényegében ingyen megkapja az operációs rendszer használatának lehetőségét. Ezzel az adott termék fejlesztési ideje lerövidíthető, hiszen a legfontosabb feladatokat az ARM házon belül megoldja. Az mbed operációs rendszer funkcionálisan is eléggé minimalista elvre épül, ami jelen esetben jót jelent, hiszen alacsony fogyasztásra lesz kihegyezve. A fejlesztők C++-ban írhatják a programokat az mbedre, illetve maga a szoftver a legfontosabb hálózati protokollokat támogatja, így a 3G és az LTE, a Bluetooth Smart, a Wi-Fi, illetve a 6LoWPAN kezelése megoldott. Mindemellett a biztonság is nagy szerepet kapott a fejlesztés során.

ARM mbed operációs rendszer
ARM mbed operációs rendszer

A vállalat elmondta, hogy az operációs rendszer más architektúrákon is futtatható, de egyelőre az ARM hardverek támogatása a prioritás, illetve ha később úgy döntenek, hogy a konkurens termékeket is támogatják, akkor arra biztosan ki lesz dolgozva valami üzleti modell, ugyanakkor a cég hangsúlyozta, hogy az ARM licencekre építkező termékekre maga az mbed platform használata mindig ingyenes lesz.

A koncepció másik eleme az mbed Device Server. Ez egy olyan csomag, amely különböző API-kkal és eszközökkel segíti a viselhető eszközök és a webszolgáltatások közötti kapcsolat megteremtését.

ARM mbed Device Server
ARM mbed Device Server

Az mbed Device Server a fejlesztők számára ingyenes lesz, de a végfelhasználói használatra vonatkozóan már lesznek költségek. Ennek mértéke nagyon függ az adott piactól. Ez többek között azért alakult így, mert az mbed platform nem csupán a viselhető eszközök piacához jó, hanem a beágyazott termékek szegmenségben is hasznát lehet majd venni.

Az ARM mbed platform fejlesztői csomagja a partnerek és az érdeklődők számára már idén elérhető lesz, a konkrét termékek pedig 2015-ben érkeznek. A koncepció iránt az érdeklődés igen nagy, hiszen az alábbi képen szereplő cégek részei lesznek az ökoszisztémának.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ARM

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés