Hirdetés

Arctic Accelero Twin Turbo 6990 – 400 wattos hűtési teljesítmény

Hirdetés

Jó ideje már nem a processzor hűtése jelenti a legnagyobb kihívást egy számítógépben. A központi egységek legfeljebb 130-150 wattnyi hőt termelnek, és egészen könnyen rájuk lehet applikálni akár kilónyi fémtömeget. Ellenben a grafikus kártyák, különösen a két GPU szörnyetegek, mint a Radeon HD 6990 több, mint 300 wattot zabálnak, és ennek többségét hővé alakítják át. Egy ilyen monstrum lehűtéséhez már nem mindennapi hűtőre van szükség. Aki látta – és főleg hallotta – az OEM megoldást, tanúsíthatja, hogy hatalmas és zajos.

Itt lépnek a képbe az egyedi hűtésekkel foglalkozó gyártók, mint amilyen az Arctic. Az általuk tervezett hűtők rendszerint még nagyobbak, és az esetek többségében csendesebbek is a gyári megoldásnál. Az új Accelero Twin Turbo 6990-at egyenesen a Radeon HD 6990-hez tervezte a svájci fejlesztőcsapat, és a specifikációkat nézve most is nagyon jó munkát végeztek.

Már az óriási, 820 grammot nyomó monstrum nevéből sejteni lehet, hogy dupla ventilátort kapott, ami végül is érthető és teljesen jogos egy dupla GPU-s kártyánál. Mindkét processzor fölött egy-egy 120 milliméteres, folyadékcsapágyas ventilátor pörög viszonylag alacsony, percenként 400-1500 közötti fordulatszámon, ami áldásos hatással van a kibocsátott hangra. Hogy a hűtő meg tudjon birkózni akár 400 wattnyi hővel, jól megrakták hőcsövekkel – szám szerint tízet kapott. Természetesen a GPU mellett a memóriamodulok és a PCI Express „osztómű” hűtéséről is gondoskodtak. Az Accelero Twin Turbo 6990 a gyártóra jellemző, hat év garanciával $149,95-os áron szerepel az Arctic honlapján, ami gyengélkedő nemzeti valutánk miatt nagyjából 34 000 forintot jelent.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés