Áprilisban jön a Radeon HD 6790

Hirdetés

Mint ismeretes az NVIDIA a hónap közepén mutatta be a GeForce GTX 550 Ti jelzésű kártyát, mely a tesztünkben nem aratott osztatlan sikert. Az AMD mindenesetre úgy gondolta illik válaszolni a kihívásra, így hamarosan megjelenik a Radeon HD 6790 is, ami lényegében az új középkategóriás GeForce közvetlen, úgymond ár szerinti ellenfele lesz. Az újdonságra a Barts kódnevű GPU kerül, ami 800 aktív shader processzort és 40 darab Gather4-kompatibilis textúrázó csatornát alkalmaz. A fedélzeti memória GDDR5-ös chipekből épül majd fel, és 256 bites buszon kapcsolódik majd a grafikus processzorhoz.

Sapphire Radeon HD 6790
Sapphire Radeon HD 6790

A ROP blokkok száma egyelőre nem ismert. Nyolc egység van a lapkában, de ezek fele letiltható. Az információk szerint a magórajel 840 MHz lesz, míg a memória 4,2 GHz-es effektív frekvencián fog ketyegni. A TDP fogyasztás a legújabb adatok szerint 115 watt körül alakul, de korábban 150 wattról szóló pletykák is voltak. A teljesítményt egyelőre nagyon nehéz belőni a ROP blokkokról szóló adatok hiányában, de a GeForce GTX 550 Ti 16 darab blending egységgel is verhető. Persze ezt a terméket eleve számkivetettként tartjuk számon, így egy hasonló teljesítményű és árazású, számkivetett Radeonra tényleg nincs szükség.

A Sparkle szokás szerint GeForce-okkal jelentkezett, mégpedig két darab GTS 450-es modell került elő. A GF106-os lapkára épülő versenyzők 192 darab CUDA magot alkalmaznak, az 1 illetve 2 GB-os fedélzeti memóriájuk pedig sajnos DDR3 lapkákra épül. A lapkák 783 és 1566 MHz-es mag- és shaderórajellel rendelkeznek, ám a memóriachipek órajeléről nincs adat. Persze a DDR3 éppen elég információ, így senki se számítson gyors termékekre.

Sparkle GeForce GTS 450 DDR3
Sparkle GeForce GTS 450 DDR3

A kártyák hátlapján egy DVI, egy D-Sub és egy HDMI kimenet található. A Sparkle az új VGA-k szállítást stílszerűen április elsején kezdi meg, az árakról azonban még nincs információ.

Előzmények

Hirdetés