Specializált mikroszerverekre gyúr az Altera és az Applied Micro

A mikroszerverek piaca egyre forróbb téma, főleg az ARM-os versenyzőknek. Az Applied Micro néven ismert cégről régóta tudható, hogy tervezik a saját ARMv8-as, X-Gene jelzésű megoldásukat, mely az adatcenterek és a felhős kiszolgálók szegmenségben lenne bevetve. Manapság viszont előtérbe kerülnek a specializált igények, így a mikroszerverek esetében arra is nagy igény mutatkozik, hogy az adott rendszer egy bizonyos feladatban legyen extrém hatékony, míg a többi nem olyan fontos. Ennek megfelelően a jól párhuzamosítható számításoknál kiemelten hatékonyan dolgozó grafikus vezérlő sok szerephez juthat, de az Applied Micro egy másik irányba nézelődik.

Hirdetés

A vállalat az Altera partnere lesz. Utóbbi céget az FPGA-iról (field programmable gate array) lehet ismerni, és ezek a lapkák keltették fel az Applied Micro érdeklődését is. Az FPGA ugyanis egy olyan megoldás, mely rengeteg apró digitális áramkört tartalmaz. Ezek a lapkák tehát sok (jellemzően több ezer) logikai blokkból épülnek fel, és közöttük az összeköttetés egyénileg konfigurálható. Ezzel gyors és hihetetlenül jó energiahatékonysággal rendelkező rendszerek születhetnek, ami a szerverekben alkalmazott offloading eljárások megvalósítására megfelelő lehet.

Az FPGA esetében azonban gondot jelent a programozás, mivel ez jellemzően hardveres szinten történik, ugyanis a logikai blokkok konfigurálását az adott feladathoz kell alakítani. A piacot tehát egyrészt érdekli a hatékonyabb munkavégzés lehetősége, de a másik irányból megközelítve a VHDL vagy a Verilog használata túl komplex ahhoz, hogy az FPGA valós alternatíva lehessen. Egyszerűen túl sok erőforrást emészt fel az FPGA megfelelő dizájnjának kialakítása és a skálázódó teljesítmény biztosítása az adott feladatban.

Az OpenCL használata mellett azonban valós alternatíva lehet az Altera és az Applied Micro elképzelése. Ez a felület egy olyan programozási modellt kínál, melyben a programozók úgy gondolhatnak az FPGA-kra, mint egy konfigurálható többmagos eszközre. Ennek hála a rendszer programozhatósága nagymértékben egyszerűsödik, így a felkínált előnyök mellett már bizonyos feladatokra valós alternatíva lesz. Az kétségtelen, hogy az efféle megoldások nem lesznek átfogó alternatívák, de ahol egy bizonyos célfeladat gyorsítása fontos, és az FPGA-val esetleg valós előnyre lehet szert tenni a többi opcióhoz képest, akkor az Altera és az Applied Micro koncepciójának nyert ügye lesz.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés