Kérdéses az Apple Mac Pro rendszerek jövője?

Az Apple ereje teljében van már több negyedéve, de ez nem feltétlen jelenti azt, hogy a vállalat minden termékskálája jól muzsikál. Az utolsó negyedév alapján a cég 4,89 millió Mac terméket adott el, mely eredmény rekordnak számít, és ezek között 74%-os arányban található mobil masina. A maradék részt az asztali vonal képviseli, de azon belül elmondható, hogy nagyon magas az iMac gépek értékesítésének aránya. A legkevesebb bevétel a Mac Pro rendszerekből származik, és az AppleInsider információi szerint ez már annyira problémás terület, hogy a Mac Pro napjai elkerülhetetlenül meg vannak számlálva.

A vállalat konkrétan nem jelentette be a termékskála fejlesztésének leállítását, de nem újdonság, hogy a munkaállomásokra vonatkozó kereslet általánosan apad. Ha a Mac Pro forgalmazása anyagilag lényegtelenné válik, akkor az Apple problémák nélkül megválhat a teljes termékskálától. Sőt az iMac és a Mac mini még felerősíthető, ha van igény a magasabb teljesítményre. Természetesen az előbbi termékek nem érhetik el a Mac Pro képességeit, de megközelíthetik azokat, így Apple csak átrendezné a termékskálát a megújuló igényeknek megfelelően. A vállalat ebből a szempontból nem szívbajos, hiszen korábban az Xserve rendszerek forgalmazását is megszüntették, amit az alacsony kereslettel indokoltak.

Persze számos Apple rajongó igényt tart a Mac Pro rendszerekre, így a vállalat számára át kell gondolni bármilyen döntést a termékskála megszüntetésével kapcsolatban. Anyagilag még a veszteséges forgalmazás is belefér, hiszen a mobil piacon szerzett profittal ezt bőven ellensúlyozhatja a vállalat. Ettől függetlenül a tömeges igény dönt, és a Mac Pro ebbe kétségtelenül nem tartozik bele.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés