Hirdetés

Egyedi paraméterezésű processzort is bevet az új Macbook Pro

Az Apple, nemrég leleplezett 13 hüvelykes masinája olyan Core i5 verziót használ az Ice Lake-ből, amit az Intel nem listáz.

Az Apple a héten frissítette a 13 hüvelykes Macbook Pro gépeket, és drágább modellek már 10. generációs Intel Core processzorokat használnak, méghozzá a háromnegyed éve bemutatott Ice Lake kódnevű fejlesztést. Ugyanakkor a rendszerek specifikációit tekintve olyan modellekről lehet szó, amelyeket az Intel nem is árul, legalábbis hivatalosan semmiképp, így azt lehet gyanítani, hogy a cupertinói  vállalat egyedileg specifikált lapkákat kért.

Hirdetés

A választható processzorok közül a legjobb opció minden bizonnyal a Core i7-1068G7 lesz (a megadott paraméterek megegyeznek), ami hivatalosan is elérhető a piac számára, de az i5-ös modell specifikációit tekintve nem lehet találni az Intel adatbázisában hasonlót. Minden bizonnyal a Core i5-1035G7 módosításáról van szó, méghozzá olyan módon, hogy a magórajel 1,2 helyett 2 GHz-re lett beállítva a turbó pedig 100 MHz-cel tovább, azaz maximum 3,8 GHz-ig kúszik fel.

A fentiek lehetségesek, ugyanis az Apple a hűtést eleve a Core i7-1068G7-re tervezhette, ami 28 wattos TDP fogyasztási kerettel dolgozik, és nagyjából ezt beállítva a Core i5-1035G7-re is, tulajdonképpen ennyire megnövelhetők az órajelek. Az, hogy az Intel ezt hivatalosan nem kínálja fel, különösebben nem probléma, a lapkák zöme bírhatja a terhelést, csak a Santa Clara-i óriáscég legtöbb partnere nem szeretne 28 wattos dizájnokkal dolgozni, míg az Apple számára ez pont jó.

Észrevehető, hogy az előző generációs, 13 hüvelykes Macbook Pro notebookokban található Coffee Lake processzorok nagyobb órajeleket is elérhettek ugyanolyan magszám mellett, ami igazából nem meglepő, hiszen az Intel 10 nm-es gyártástechnológiájának egészen látványos gondja, hogy nem tud olyan magas órajeleket hozni, mint a jó öreg 14 nm-es eljárás. Ugyanakkor a különbség nem túl nagy, így a frissített processzormag adta előrelépés az órajelhátrányt elfedheti, miközben a megújult integrált grafikus vezérlő lényegesen jobb képességű.

Mindez egyébként az Apple és az Intel partnerkapcsolatában nem számít különlegesnek, nemrég például a frissített Macbook Air sorozat kapott egyedi Ice Lake processzortriót.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés