Hirdetés

Az Apple frissített a Macbookok és az iMacek között

Az Apple még márciusban frissítette a kisebb Macbookokat, amelyekről be is számoltunk, de akkor a komolyabb termékek esetében nem történt előrelépés. Szerencsére ezek frissítésére sem kellett sokat várni, így előkerült az új 15 hüvelykes Macbook Pro, amelynek a nagy újítása a beépített nyomásérzékelő szenzorokat is tartalmazó új tapipad (Force Touch trackpad), nem beszélve a haptikus visszajelzésről. Utóbbi már a 13,3"-es Macbook Pro frissítésnek is a része volt, így sejthető volt, hogy nem marad ki a nagyobbik modellből sem.

Hirdetés

Az új, egészen pontosan 15,4 hüvelykes Macbook Pro egyébként formailag sokban hasonlít az elődre, így marad a 2880x1800 pixeles kijelző, illetve a megszokott méretek, vagyis főleg a belső változott. A Haswell processzorok megmaradtak, amit az Apple azzal magyaráz, hogy a négymagos Broadwell modellek még nem elérhetők, tehát nem volt választása a cégnek, hiszen a nagyobbik Macbook Pro esetében a négy processzormag alapvetőnek számít egy ideje. Ezen belül is lehet választani az Intel Core i7-4770HQ, i7-4870HQ és i7-4980HQ modellek között, amelyek TDP fogyasztása egységesen 47 watt. A DDR3L szabványú rendszermemória kapacitása 16 GB lehet, míg az adatokat 256 vagy 512 GB-os, illetve opcionálisan 1 TB-os PCI Express interfészen bekötött SSD tárolhatja, amelynek a teljesítménye két és félszer jobb, mint az előd esetében használt megoldásé.

Apple új Macbook Pro 15
Apple új Macbook Pro 15

A grafikus vezérlő szempontjából a processzorokban az Iris Pro Graphics 5200-as IGP dolgozik, de megfelelő árcédula esetén elérhető egy AMD Radeon R9 M370X jelzésű mobil VGA is. Utóbbi hivatalosan még nem jelent meg, de annyit tudni, hogy 2 GB-nyi GDDR5 memória található rajta. Ez a VGA jelenti a leglényegesebb változást az elődhöz viszonyítva, amiben egyébként egy NVIDIA GeForce GT 750M volt. A váltást a szoftverpartnerekhez való igazodás indokolja, mivel az Apple a Mac Pro, illetve az 5K-s iMac esetében is Radeont használ, és emiatt a szoftvereket egy ideje a AMD GCN architektúrájához optimalizálják. Az Apple minden bizonnyal szeretne egy nagyobb egységesítést, mivel a szoftverpartnereknek is sokkal jobb, ha nem szükséges alternatív architektúrákkal törődniük. A vállalat szerint az új Macbook Pro teljes kiépítésben akár 80%-kal is gyorsabb az elődnél többek között a Final Cut Pro X szoftverben, illetve az egyéb GPGPU-s applikációkban, valamint a játékokban.

A 15 hüvelykes, 9 órás üzemidőre is képes új Macbook Pro alapkonfiguráció mellett 1999 dollár, míg extra mobil VGA-val, gyorsabb processzorral és nagyobb tárhellyel már 2499 dollár. Ez az ár még mindig növekedhet, ha a potenciális vásárló az extrákat is szeretné.

Apple iMac Retina 5K
Apple iMac Retina 5K

Az 5K-s kijelzővel rendelkező az iMac az elődhöz képest jóval kevesebb újítást tartogat. Az alapvető extra, hogy az eredeti 2499 dolláros ár 2299 dollárra csökkent, illetve elérhetővé vált egy 1999 dolláros verzió is, amelybe nem Intel Core i5-4690 processzor kerül, hanem egy picivel gyengébb Core i5-4590. Minden más megmarad, így ez a változás nem mondható jelentősnek, viszont sokat lehet vele spórolni a kasszánál, és ez azért manapság is számít.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés