Az Apple cseréli a régi iMac-ek meghibásodott VGA-it

Fura hiba ütötte fel a fejét az Apple 2011-ben kiadott egyes iMac konfigurációiban. A felhasználók egy ideje már panaszkodnak különböző grafikai gondokra, mint például az asztal csíkozódására, torzulására, illetve a grafikai elemek villogására. A hiba csak a 27 colos modelleket érinti, ezen belül is a Thunderbolt interfésszel rendelkező, Sandy Bridge-es, négymagos Intel Core i5 és i7 processzorral és Radeon HD 6970M-es VGA-val dolgozó konfigurációkat. A közösség tagjai már hónapok óta azon munkálkodnak, hogy az Apple elismerje a hibát, és valamilyen formában kárpótolja őket a kellemetlenségekért.

Hirdetés

Az Apple mára hivatalosan is elismerte, hogy a hiba létezik, és a 2011 májusa és 2012 októbere között vásárolt 27 colos iMac gépeket érinti. Egészen pontosan azokat a konfigurációkat, melyek szériaszámának vége DHJQ, DHJW, DL8Q, DNGH, DNJ9, DMW8, DPM1, DPM2, DPNV, DNY0, DRVP, DY6F vagy F610. A felhasználó az előbbi feltételeknek megfelelő termék esetében a vásárlástól számított három éven belül jelezheti a cserére az igényét, úgy a regionálisan kijelölt szakszerviz köteles a Radeon HD 6970M-es MXM modult egy másik termékre váltani. Itt alapvetően probléma lehet azzal, hogy ezt a hardvert már nem gyártják, vagyis egy újabb sorozatú MXM modult kell választani a helyére. Amennyiben a garanciális terméken a vásárló bármilyen okból saját költségre cseréltette ki az MXM modult, úgy az Apple a szakszervizben kiállított számla birtokában visszafizeti a cseréért felszámolt költségeket. Ehhez fel kell venni a céggel a kapcsolatot.

Az Apple bejelentésével a játékos notebookokat használó közösség is elkezdett érdeklődni, hogy más gyártó lecseréli-e a Radeon HD 6970M-et. Az Alienware egyelőre a kérdéseinkre nem válaszolt, de a Eurocomtól megtudtuk, hogy a Radeon HD 6970M-mel szerelt gépek esetében átlagosan alacsony a meghibásodások aránya, ami azt jelenti, hogy a cég nem tekinti szériahibásnak az említett MXM modult. A vállalat az Apple visszahívását nem szeretné kommentálni, ami persze érthető, ugyanakkor általánosan elmondták, hogy a mobil termékek meghibásodását nagyban befolyásolja a hűtés minősége. A gyárilag előírt paramétereket betartva nem lehet gond, de manapság egyre sűrűbben előfordul, hogy a zajszint csökkentése érdekében ezt felülbírálják a tervezők, ami idő előtti meghibásodásához vezethet. Arról nincs adat, hogy ez történt-e az Apple esetében, de az biztos, hogy más cég nem számolt be tömeges meghibásodásról az érintett Radeon HD 6970M kapcsán.

A rosszul tervezett hűtés egyébként reális ok lehet az Apple és a felhasználók által jelzett hibákra, hiszen a termékeken a kötéseket egy megadott terhelési tartományra tervezik, vagyis az ettől eltérő hűtési specifikációk az előírtnál számottevően jobban ingadozó hőmérséklet hatására meggyengítik ezeket, és ez egy idő után a termék végét jelenti. Ha ez a gond áll fent, akkor még mindig kérdés, hogy a zajszint csökkentése érdekében az Apple felülbírálta-e az AMD előírásait, vagy esetleg az iMac felépítésének ismeretében az AMD adott meg rossz adatokat a hűtésre vonatkozóan. Előbbi esetben az Apple a hibás, míg utóbbiban az AMD. Persze ez a felhasználót úgy sem érdekli, hiszen a cserét a gyártó mindenképp állja, a többit pedig elintézik egymás között az érintettek.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés