Megérkezett az AMD új generációs lapkakészlete

Az AMD a mai napon bemutatta az új generációs chipkészletét, ami a 890GX északi és az SB850 déli vezérlőhíd formájában kerül az alaplapokra. A lapkákat a vállalat az érkező hatmagos Phenom II processzorokhoz ajánlja, ám igény esetén bármilyen Socket AM3 foglalatba helyezhető központi egységgel megbirkóznak. Az eddigi információk alapján a jövőre megjelenő, Bulldozer architektúrára épülő CPU-k sem jelentenek majd gondot neki, ami nagy fegyvertény lehet.

A 890GX jelzésű északi vezérlőhíd egy Radeon HD 4290 jelzésű integrált grafikus processzort tartalmaz, mely az RV620 kódnevű magra épül, így támogatja a DirectX 10.1-es API-t és az UVD 2.0-t. Utóbbi a HD videók lejátszásánál segít tehermentesíteni a CPU-t. Az IGP 40 shader processzort tartalmaz, melyek 700 MHz-es órajelen üzemelnek. A DDR3 lapkákra építkező SidePort memória természetesen megmarad, hiszen nagyon bevált az elgondolás, továbbá a Hybrid CrossFire is elérhető lesz. Utóbbi használata esetén az integrált grafikus processzor egy PCI Express foglalatba illő, Radeon HD 3400, 4400 vagy 5400 szériás grafikus kártyával párosítható. A kimenetek között a DVI, a HDMI és a DisplayPort interfész tűnhet fel.


AMD 890GX és SB850 [+]

Az északi híd tartalmaz még 22 darab PCI Express 2.0-s csatornát, melyből 16 el lesz használva a két darab PCI Express x16-os felülethez. Természetesen CrossFire rendszer esetén a kártyáknak 8-8 csatorna jut. A 890GX jelzésű lapkához a 2 GB/s-os Alink Express III buszon kapcsolódik az SB850-es déli híd, amely elsősorban az új generációs SATA szabvány támogatásáról lesz nevezetes, hiszen megfelelő meghajtó esetén elérhető a 6 gigabit/s-os adatátviteli sebesség is. A lapka összesen hat darab SATA portot támogat, egy PATA csatlakozó mellett. Az USB 2.0-s interfészek szempontjából is meglehetősen jó adottságokkal rendelkezik a chip, mivel a rendszernek most már a 14 USB eszköz sem okoz problémát. Az SB850-es vezérlő egyébként további két PCI Express 2.0-s csatornát is kínál az esetleges kiegészítőknek, továbbá egy integrált Gigabit Ethernet vezérlő is található benne.


[+]

Az AMD az új lapkakészletet az Intel H55-ös és H57-es megoldásai ellen szánja. A vállalat talált is fogást a konkurens elgondolásain, hiszen azok a SATA 3.0-s portot csak külső vezérlő segítségével támogatják, így a PCI Express csatorna 250 MB/s-os adatátviteli sebessége korlátozhatja majd a teljesítményt, míg az SB850 esetében az Alink Express III busz terhelhetősége jelentősen nagyobb. Az USB 3.0 esetében is jobb teljesítményt kínál az AMD, hiszen az Intellel ellentétben az összes elérhető PCI Express csatorna 2.0-s verziójú, azaz 500 MB/s-os sávszélességet tesz lehetővé.

A 890GX és SB850 párosra épülő alaplapok forgalmazása a héten megkezdődik. A termékek árazása  természetesen eltérő lesz, hiszen a felszereltségük sem azonos, de egy átlagos modell várhatóan 110 dollár körül vásárolható majd meg.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés