Öregedő mobil Radeonok új köntösben

Új köntösbe bújtatta öregedő mobil GPU-it az AMD, a vállalat ugyanis bejelentette, hogy a Mobility Radeon termékcsalád a HD 560v, 540v és 530v jelzésű megoldásokkal bővül. A friss elnevezések ne tévesszenek meg senkit, mivel a termékek az előző generációs lapkákra épülnek, azaz csak a DirectX 10.1-es API-t támogatják. Az elmúlt évek során az NVIDIA nagy fegyvere volt a megkopott hírnevű termékek folyamatos átnevezése. A gyártó arra épített, hogy az emberek nagy többsége nem tudatosan vásárol, így szakmai oldalak figyelmeztetésein kívül fel sem fog tűnni a turpisság. A stratégia rendkívül sikeres lett, hiszen a névváltás úgymond „fejlesztési költsége” meglehetősen alacsony, ám az „új” termékek szinte mindig növekvő keresletet generálnak.

Az AMD DirectX 11-es API-t támogató, HD 5000 sorozatba tartozó mobil Radeonok bemutatása után, csendben bejelentett egy HD 5145 és egy 5165 jelzésű modellt is, amelyek gyakorlatilag HD 4000 család RV710 és RV730 kódnevű lapkáira épülnek, így csak a DirectX 10.1-et támogatják. Az átnevezésekre épülő marketing azonban nem állt le, hiszen az új Mobility Radeon HD 560v az RV730-as, míg az 540v és az 530v az RV710-es GPU-ra épül. Ennek megfelelően az utóbbi két megoldás 80, míg az előbbi 320 shader processzort alkalmaz. Az órajelek és a fedélzeti memória tekintetében a notebookgyártók – bizonyos határokon belül – szabadon dönthetnek.

A frissen bejelentett mobil Radeonok támogatják a PowerPlay energiagazdálkodási technológiát, és a HD videók, valamint a flashanimációk gyorsítását. Éppen ezért a belépőszintet támadó versenyzők, az árazáshoz mérten nem lesznek rossz alternatívák, mint ahogy a számtalan átnevezett GeForce sem volt az. Fontos azonban odafigyelni, hogy ezek nem új generációs termékek, így a legújabb technológiákat támogató megoldások továbbra is a Radeon HD 5400-as jelzéstől felfele érhetőek el.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés