Tisztázta a szétszedett Ryzen Threadripperen talált lapkákat az AMD

A cég termékmenedzsere elárulta, hogy miben különbözik az asztali verzió az EPYC-től.

Hétfőn számoltunk be róla, hogy darabokra szedték az AMD csúcsprocesszorát, ami nyilván a termék halálával járt, de sok érdekesség kiderült. Többek között az is, hogy a tokozáson négy darab lapka volt megtalálható, vagyis nem pont tranzisztorokat nélkülöző dummy lapkák szolgáltatták a tökéletes alátámasztást.

Innen számos pletyka megindult, hiszen pár média már a 32 magos Threadrippereket vizionált, de erről már lehetett tudni, hogy nem realitás, hiszen korábban leírtuk, hogy az X399-es alaplapokon a Socket TR4-re keresztelt foglalatból rengeteg tű nincs bekötve a nyomtatott áramköri lapba. Mi inkább azt feltételeztük, hogy a kivégzett és lemeztelenített processzor inkább EPYC-nek készült, de utólag kiderült, hogy ez sem fedi teljesen a valóságot.

Egy lapka a Ryzen Threadripperről
Egy lapka a Ryzen Threadripperről (forrás: Der8auer YouTube csatornája) [+]

James Prior, az AMD termékmenedzsere leírta, hogy a Ryzen Threadripper által használt szubsztrátum, azaz a chipek alatt található vékony félvezető réteg eltérő az EPYC processzoroktól, illetve maguk a lapkák is különböznek. Utóbbi szempontból minden bizonnyal nem fizikai eltérésre kell gondolni, de tény, hogy az asztali piacra Summit Ridge, míg a szerverekbe Zeppelin kódnéven kerülnek a lapkák. Valószínű, hogy a Summit Ridge-en bizonyos I/O csatornák le vannak tiltva, ugyanis a déli vezérlőhíd szerepét ellátja az X399-es chip is, míg az EPYC platform esetében ilyen nincs, így a processzorba integrált elemeket kell használni.

James Prior szerint tehát a Ryzen Threadripper két működő és két üzemképtelen lapkát kap. Utóbbiak esetében az AMD valóban a dummy lapka kifejezést használja, és ezek csak az alátámasztást szolgálják, ugyanis a dizájn kialakítása miatt képtelenség beléjük áramot juttatni. Ezek a chipek a gyártás során termelt selejtekből gyűlnek össze. Persze elképzelhető, hogy időnként az alátámasztást amúgy működő lapkák adják, de végeredményben ez nem számít, ezeket úgy sem lehet aktiválni a Ryzen Threadripperen.

Az üzemképes lapkák tekintetében is van szelektálás, ugyanis a Ryzen Threadripperre állítólag a legjobban sikerül chipek kerülnek fel, míg a normál Ryzenekre mehet a többi is. Utóbbi nyilván a tuningot szolgálja, hiszen így a felhasználók nagyobb órajel beállítására kapnak lehetőséget.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Előzmények

Hirdetés