Egy hatmagos Ryzent kérek! Nyolcmagos lett, maradhat?

Nem tudni mi történt, de a két extra mag működik a Malajziában gyártott CPU-kban.

Furcsa dolog történt az AMD Ryzen termékcsaládján belül, amit nehéz megmagyarázni. Tudvalevő, hogy a hatmagos Ryzen 5 1600-as vagy 1600X-es processzort kifejezetten kedveli a piac, hiszen relatíve olcsón kínál hat magot, az utóbbi időben azonban pár vásárló arra lett figyelmes, hogy az összerakott gépében nem hat, hanem nyolc mag aktív, és minden probléma nélkül működik. Ehhez ráadásul semmilyen extra beállítást nem kellett kérni a BIOS-ban, a termékek alapból így működtek.

Hirdetés

Az érintett felhasználók kiderítették, hogy a megvásárolt processzorok mindegyike Malajziából származik, továbbá az év 36. hetében lettek gyártva. Ez azt jelenti, hogy a sokaknak örömet okozó jelenség kifejezetten egy gyártási sorozatot érint, de nagyon valószínű, hogy igen limitált formában, vagyis messze nincs két extra mag mindegyik, említett időben legyártott hatmagos Ryzenben.


[+]

A jelenségnek nincs különösebb magyarázata, legalábbis hivatalosan az AMD nem kommentálta. Két dolog képzelhető el. Az egyik lehetőség, hogy a gyártás során probléma lépett fel az ellenőrzéssel, így nem vették észre, hogy a hatmagos modelleknek szánt lapkák közé nyolcmagosok kerülnek. Ennek ugyanakkor szinte nulla az esélye, főleg úgy, hogy a korábbi hetekben ez nem fordult elő. Sokkal valószínűbb, hogy ideiglenes hiány alakult ki a hatmagos Ryzenekből, és az AMD-nek teljesíteni kellett bizonyos, OEM-ek felé vállalt szállítási kötelezettségeket. Emiatt úgy dönthetett a cég, hogy nyolcmagos Ryzeneket címkéz hatmagosnak, az OEM partnerek majd letiltják a két extra magot a BIOS-ban. Ez igazából rendkívül egyszerűen kivitelezhető, és szoftveres úton a visszakapcsolás lehetősége is tiltható. Az OEM-ek irányába szállított készletből azonban megmaradhatott egy limitált mennyiség, amit a vállalat egyszerűen csak dobozolt és mentek a DIY-piacra.

Az esettel kapcsolatban annyit még megtudtunk, hogy ha valakinek valamiért nem felel meg egy nyolc maggal működő hatmagos Ryzen, akkor az AMD természetesen garanciális keretek között kicseréli egy valóban hatmagos verzióra.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Előzmények

Hirdetés