Váratlan frissítést kapott az előző generációs asztali Ryzen sorozat

Egészen pénztárcabarát szintre viszi a 3D V-Cache technológiát az AMD.

Az AMD az elmúlt év márciusában bővítette asztali processzorflottáját a Ryzen 7 5800X3D-vel, amely a játékosok körében nagy népszerűségre tett szert, és akkoriban azt hihettük, hogy az utolsó komolyabb Socket AM4-es processzort köszönthetjük a személyében. A vállalat azonban még tartogatott egy utolsó utáni meglepetést, ugyanis nagy csendben elkezdték szállítani a Ryzen 5 5600X3D-t, amely a nagyobb testvérénél kevesebb maggal kínálja a nagy gyorsítótár előnyeit.

Az új fejlesztés paramétereit az alábbi táblázat részletezi:

AMD 3D V-Cache dizájnnal rendelkező Ryzen processzor
Típus Mag-/turbo órajel SMT
L2 cache
L3 cache Fogyasztás (TDP) Listaár (dollár)
5 5600X3D (6 mag) 3,3/4,4 GHz
van 6 x 512 kB 32+64 MB 105 W 229

A processzor kifejezetten kedvező áron jelenik meg, viszont csak a Micro Center fogja hivatalosan forgalmazni, és kizárólag idén, tehát limitált példányszámban készül a friss modell. Az egészre elvileg azért van szükség, mert a Ryzen 7 5800X3D gyártása során keletkeztek olyan termékek, amelyeket nem teljesítik az egy éve megjelent fejlesztés követelményeit, és ezeket az AMD nem szeretné kidobni, inkább összegyűjtik őket pár batch erejéig, és eladják kevesebb maggal, illetve kisebb órajellel, ahol már stabilan működnek.

A Ryzen 5 5600X3D-hez egyébként nem jár gyári hűtő, szimplán egy kisebb dobozban érkezik, és a BIOS frissítése után kompatibilis a Socket AM4-es alaplapokkal.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés