Az AMD is bekéredzkedik a nappaliba

A PC-ipar nagy chipgyártói a szórakoztatóelektronika és a számítástechnika közeledésével egyre inkább figyelnek arra, hogy jelen legyenek az újfajta készülékek piacán is. Az x86-os processzorarchitektúra egyebek mellett a VIA kis fogyasztású CPU-i, illetve mini alaplapjai jóvoltából jó ideje helyet kapott az intelligens set-top boxokban, de természetesen az Intel és az AMD sem maradt le. Előbbitől a Pentium III széria után a Pentium M, illetve Celeron M mobil processzorok váltak különféle beágyazott rendszerek kedvelt alapjául, míg az AMD Geode és Alchemy termékcsaládjával igyekszik meglovagolni a digitális konvergencia hullámát.

A kínált megoldások ma már igen jól rétegződnek, így megtalálhatók köztük olyanok, melyek épp csak akkora számítási teljesítménnyel szolgálnak, amekkora a céleszközök (például multimédia-adapterek) előre körülhatárolt feladatköréhez elegendő, és vannak persze olyanok is, melyek egy modern PC képességeit teljes mértékben kihasználhatóvá teszik egy hi-fi toronyba illeszkedő készülék esetében is – gondoljunk csak az Intel legújabb, Viiv nevű platformjára.

Az AMD a system-on-chip megoldásokat szállító Pixelworksszel közösen a szeptember elején megrendezendő IFA 2005 kiállításon egy új platformot mutat be. A referenciadizájn a Pixelworks PWBSP-16 szélessávú jelprocesszorára, illetve az AMD Alchemy Au1550 processzorára épül, és elsősorban olyan set-top boxokban kaphat helyet, melyek segítségével a felhasználók helyi hálózaton megosztott vagy internetes üzletekben beszerzett digitális tartalmakat nézhetnek vagy hallgathatnak meg, videókat rögzíthetnek és közvetlenül vehetnek igénybe VoIP-szolgáltatásokat internetes telefonbeszélgetések lebonyolításához.

A Sailfish II nevet kapott platform a hardveren kívül megfelelő szoftverfejleszői környezetet is tartalmaz, mellyel a kész termékek piacra kerülését kívánják felgyorsítani. A Sailfish II többféle médiakodeket támogat, melyek között a videotelefonáláshoz használtakon kívül nagy felbontású MPEG-2, MPEG-4 AVC/H.264 algoritmusok is megtalálhatók. A szoftverlistán az Opera for Home Media böngésző is helyet foglal számos más, kommunikációs, hálózati és multimédiás szolgáltatásokat biztosító alkotóelem mellett.

A bemutatandó mintakészüléket ellátják HDMI és DVI kimenetekkel, SPDIF csatlakozókkal, külső USB portokkal, két Fast Ethernet és 802.11a/b/g szabvány szerinti WLAN-interfésszel, továbbá egy merevlemezzel.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés